Hoppa till huvudinnehåll

Latvala pratar ut: Jag är väldigt ledsen

Jari-Matti Latvala och Miikka Anttila.
Jari-Matti Latvala och Miikka Anttila. Bild: EPA/JAUME SELLART miikka anttila

Jari-Matti Latvala har för första gången pratat om den dramatiska händelsen i Monte Carlo där han körde på en åskådare. Latvala säger att han är väldigt ledsen för det som inträffade.

Det var på den elfte etappen i Monte Carlos VM-rally som Jari-Matti Latvala körde av vägen och träffade en åskådare. Åskådaren klarade sig oskadd men Latvala dömdes till böter på 5000 euro då tävlingens domare inte trodde på förklaringen att han inte sett åskådaren. Även kartläsaren Miikka Anttila dömdes till böter.

Latvala har tidigare inte pratat om händelsen men nu berättar han för första gången vad som hände.

– Jag gjorde fel. Jag var inte säker på om jag hade träffat en åskådare och jag såg bara att någon hoppade åt vänster bort från motorhuven. Jag började först tänka på händelsen efter att sträckan var avverkad.

– Det är inte roligt då det händer saker och det har det gjort under årens lopp. Huvudsaken är att vi får bort händelser av det här slaget. Jag är väldigt ledsen. Man vill inte se sådana saker hända. Det viktigaste är ändå att ingen kom till skada, säger han till Yle.

Hjälp av mental tränare

Latvala har haft en lång diskussion med sin mentala tränare Christoph Treier och kommit fram till hur han ska gå vidare.

– Vi pratade om vad som hade inträffat i två och en halv timme. Det var väldigt befriande och jag fick mycket energi av det, säger han.

Förutom böter delade tävlingens domare också ut en villkorlig avstängning. Om en likadan händelse sker igen kommer Latvala och Anttila att stängas av i en VM-deltävling.

Latvala tävlar nästa gång i det svenska VM-rallyt som börjar den 11 februari.