Hoppa till huvudinnehåll

Martin förvandlar hästsvansar till bilborstar

Synskadade Sibbohantverkaren Martin Lindkvist har för länge sedan glömt hur många borstar han har tillverkat i sin verkstad hemma i Mårtensby.

Det hela började då Martin gick på en anpassningskurs för synskadade år 1974.

- Vi gjorde ett studiebesök till de synskadades yrkesskola och så såg jag borstbinderi där. Jag blev intresserad av det, sökte till yrkesskolan och kom in och på den vägen är det.

Martin är 64 år gammal, han har gjort borstar och rottingmöbler i omkring 40 år men säger att han inte tänker gå i pension förrän han fyller 80 om han får ha hälsan.

Material för Martin Lindkvists borsttillverkning
råmaterial för borstar Material för Martin Lindkvists borsttillverkning Bild: Yle/Sune Bergström borste,borstar,Tagel,hästtagel

De populäraste borstarna är långskaftade ryggborstar men också snedskaftade sopborstar och vanliga mattvättningsborstar är populära.

- Ryggborstar är vanligen mjuka men Martin får också beställningar av kunder som vill ha sin ryggborste av samma hårda material som mattvättningsborstarna.

Bilborstar tillverkade av Martin Lindkvist
halvfärdiga bilborstar Bilborstar tillverkade av Martin Lindkvist Bild: Yle/Sune Bergström borsttillverkare

Alla bilborstar som Martin tillverkar går genast åt. De är gjorda av svart hästtagel och är så mjuka att de inte skrapar bilens vindruta eller lackering.

Det tar drygt fem minuter för Martin att göra en bilborste. Han får 70-80 cent per borste och hinner tillverka omkring fem på en timme.

Martin Lindkvists långhåriga katt
Martin Lindkvists katt Miiru följer med borsttillverkningen Martin Lindkvists långhåriga katt Bild: Yle/Sune Bergström katt,vithårig katt

Katten Miiru är sällskap åt Martin medan han arbetar. Tyvärr är hela pälsen full av sågspån efter en arbetsdag i verkstaden.

Man kan köpa borstar och rottingmöbler direkt av Martin Lindkvist eller via Annansilmäts butik i östra centrum i Helsingfors eller webbutiken.
Annansilmäts webbutik

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland