Hoppa till huvudinnehåll

Medelhavet fortsätter att skörda offer

Räddningsarbetare kastar vattenflaskor till flyktingar på en gummibåt på Medelhavet.
Arkivbild Räddningsarbetare kastar vattenflaskor till flyktingar på en gummibåt på Medelhavet. Bild: EPA/MOAS.EU flykting,båtflykting

Medelhavet fortsätter att skörda offer. I Egeiska havet har åtminstone 24 människor omkommit, sedan en båt med flyktingar på torsdagen sjönk utanför ön Samos i den grekiska arkipelagen.

Enligt grekiska sjöbevakningen är åtminstone nio av de döda barn. Tio överlevande kunde räddas. och ett tiotal passagerare saknas alltjämt. Det är inte klart av vilken nationalitet de omkomna var.

Strömmen av flyktingar och migranter över havet från Turkiet till Grekland har fortsatt, trots vintervädret och skärpta gränskontroller. Sedan årsskiftet har i genomsnitt 1 500 människor om dagen gjort resan. Vissa dagar har upp till 3 000 migranter anlänt till Grekland.

Svenska utvisningsbesked på löpsedlar världen runt

Sveriges inrikesminister Anders Ygeman/Bryssel november 2015
Anders Ygeman Sveriges inrikesminister Anders Ygeman/Bryssel november 2015 Bild: EPA/LAURENT DUBRULE Anders Ygeman,Sverige,inrikesminister

Den svenske migrationsministern Anders Ygeman uppgav på torsdagen i en intervju för Dagens Industri att mellan 60 000 och 80 000 asylsökande ska avvisas från Sverige.

Det motsvarar ungefär hälften av alla asylsökande som landet tog emot i fjol.

I fjol ansökte 163 000 personer om asyl i Sverige. DI skriver att det i debatten getts en bild av att ”dessa i regel får stanna”, men regeringen räknar nu med att 55 procent får sin ansökan beviljad, medan 45 procent får avslag.

- Jag tror det rör sig om 60 000 personer, men det kan också bli upp till 80 000, säger inrikesminister Anders Ygeman till tidningen.

Uttalandet citeras flitigt i internationell press i dag.

Läs också