Hoppa till huvudinnehåll

Priscas och Papas Tarte Tatin

En liten flicka håller om sin pappa
En liten flicka håller om sin pappa Bild: Yle/Eero Poskela kokbok,Tarte Tatin

Det började en höst när Prisca Leclerc skulle baka Tarte Tatin. Äppelpajen doftade inte riktigt såsom pappas. Hon ringde upp honom till Frankrike och frågade hur han bakar sin ljuvliga paj. Nu finns den vackraste franska kokboken på finska.

en chokladkaka med vanilsås på en gammaldags porslinstallrik
en chokladkaka med vanilsås på en gammaldags porslinstallrik Bild: Yle/Eero Poskela Chokladkaka (Bakning),belle epoque

Somrarna i pappas franska kök

Varje vår började lilla Prisca längta till Loire-dalen i Frankrike. Det var på somrarna som hon fick bo hos sin pappa i en gammal vattenkvarn från 1600-talet. Där var det terrakottakaklade köket det bästa hon visste. Hon kunde sitta i timtals och titta på hur pappa bakade croissanter och andra franska läckerheter, klassiker. Prisca fick ofta hämta örter från trädgården och blanda en sås.

- Idén till den här kokboken föddes för länge sedan. Jag fick en skokartong full med recept av min pappa. De var inte handskrivna, utan ingenjör som han var, så var de detaljerade och skrivna på dator.

Tarte Tatin började ta form. Prisca bakade i sitt kök i Helsingfors och pappa bakade i södra Frankrike.

- Jag bakade och ringde upp honom. Sedan skickade jag foton på croissanterna och frågade av honom om de såg bra ut.

en croissant och en marmeladburl på en skärbräda
en croissant och en marmeladburl på en skärbräda Bild: Yle/Eero Poskela belle epoque,Croissant

Franska klassiker

I boken finns klassiska recept på tomatsoppor, pajer och chokladkakor. I början av boken finns en nyttig lista på vad det alltid skall finnas i ett cuisine francaise:

Olivolja, vinäger, havssalt, svart- och vitpeppar i kvarn,färska örter, Herbes de Provence, lagerblad, muskotnöt, smör, crème fraiche, ägg, Dijon-senap, tomatpuré, fonder, färska tomater, olika lökar,ostar, getost,rödvin, vittvin.
tomatsoppa i en tallrik
tomatsoppa i en tallrik Bild: Yle/Eero Poskela belle epoque

- Recept är inte bara mått, det handlar också om att mötas tillsammans runt matbordet. Jag skulle hellre äta senare på kvällen, såsom i Frankrike, tyvärr går det inte i Finland med barnens alla fritidsintressen.

Alla ingredienser till bokens recept går att hitta i vanliga mataffärer i Finland. Det var viktigt för Prisca vars mamma är finsk.

risotto på en antik vit tallrik
risotto på en antik vit tallrik Bild: Yle/Eero Poskela belle epoque

Farmors tallrikar

I augusti åkte Prisca med sina tre barn till Frankrike. Då frågade en släkting om hon ville ha farmors gamla porslinstallrikar. Visst villle hon ha de vita, redan lite krackelerade tallrikarna med snäckdekorationer.

- Jag hade ännu en bild på en maträtt som skulle fotograferas. Tallrikarna passade perfekt!

Två veckor före boken kom ut ur tryckeriet dog Priscas pappa plötsligt.

- Jag hann aldrig fråga om han hade drömt om att ge ut en kokbok.

De sista fem åren hade han i alla fall fått leva ut en av sina drömmar. Han hade en liten restaurang i södra Frankrike vid havet.

- Jag hoppas att de som läser min bok förstår hur viktigt det är att känna till matens kemi och låta sinnena vara öppna vid spisen. Sist och slutligen handlar det ändå om kärlek till maten och till dem du tillreder den.

Prisca Leclerc sitter på ett café
Prisca Leclerc sitter på ett café Bild: Yle/Eero Poskela belle epoque

Prisca Leclerc är gäst i Belle Epoque på Yle Fem fredagen den 29.1.2016 kl.19.55. och på Arenan.

Mer från programmet

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje