Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland intygar att man förstår Finlands oro för flyktingströmmen

Syrisk familj som efter flera veckor i Murmansk fick åka in i Finland
Syrisk familj som efter flera veckor i Murmansk fick åka in i Finland Bild: Jessica Stolzmann/Yle Syrien,familj,Murmansk,asylsökande,gränskontroller,gränsen mellan Finland och Ryssland

Rysslands utrikesministerium säger sig förstå Finlands oro för strömmen av asylsökande som kommer över den ryska gränsen till Finland.

I ett uttalande från ministeriets informationsavdelning står det att Ryssland är redo att diskutera flyktingkrisens alla aspekter i en konstruktiv och högaktande anda.

De ryska gräns- och migrationsmyndigheterna vill inte att flyktingmängderna ökar, och myndigheterna gör förebyggande arbete inom de ramar den ryska federationens lagstiftning medger, heter det i uttalandet.

Man påminner ändå om att rysk lag och Rysslands internationella förpliktelser inte förbjuder Ryssland att låta människor utan Schengenvisum lämna landet.

Det ryska utrikesministeriet hänvisar till rysk-finska samarbetsavtal om gränsbevakning från åren 1960, 1993 och 1994. Man hänvisar också till ett avtal mellan EU och Ryssland från år 2006 som gäller återbördande av migranter.

Enligt Migrationsverket kom 34 migranter över den ryska gränsen på tisdagen, och 39 på onsdagen.

Forskare: Bäddar för politisk lösning

Äldre forskaren Sinikukka Saari vid Utrikespolitiska institutet säger att Ryssland med beskedet vill bädda för en politisk lösning på regeringschefsmötet S:t Petersburg i morgon. Då träffar statsminister Juha Sipilä sin ryske kollega Dimitri Medvedev.

Saari säger till tidningen Demokraatti att Ryssland knappast vill skapa något flyktingkaos i Finland. Hon tror i stället att Ryssland vi får till stånd en politisk lösning och påminna om att ett gott samarbete vid gränsen inte är en självklarhet.

Läs också:

Orpo: Ryssland och Finland ska tillsammans bekämpa organiserad brottslighet