Hoppa till huvudinnehåll

Se upp för hala trottoarer!

Benbrott
Benbrott Bild: Yle benbrott,halka,Kärnis

De senaste dagarnas milda väder gör väglaget dåligt och ökar antalet halkolyckor. Meteorologiska institutet varnar för att trottoarerna i södra och mellersta Finland i dag är mycket hala.

Överläkare Lauri Handolin vid Tölö sjukhus i Helsingfors konstaterar att halkolyckorna ökar varje gång vädret blir mildare efter en kall, snörik period.

- Under gårdagen var det lite färre än dagen innan. Men överlag är det just nu många patienter, säger Handolin.

Det är ändå en normal mängd sett till årstid och väder, enligt Handolin.

Också vid Åbo universitetscentralsjukhus konstaterar överläkare Sirpa Rantanen att mängden halkolyckor är inom ramen för det normala. Men visst är de många.

- I går hade vi en extra läkare insatt på jouren på grund av vädret. Också influensan sysselsätter vår personal just nu, säger Rantanen.

Borgå och Vasa på fötter

I Borgå är läget däremot lugnare. Överläkaren vid Borgå sjukhus jour, Marian Ahlskog-Karhu tror att det hänger ihop med att många använder sig av dubbskor och halkskydd.

Enligt Ahlskog-Karhu är väglaget för fotgängare extra dåligt nu när det ligger vatten ovanpå is.

Också i Vasa hålls folk relativt bra på fötterna. Klinikgruppchef vid Vasa centralsjukhus, Peter Nieminen konstaterar att vägarna varit väl sandade och fotgängarna är försiktiga.

- Men situationen lever. Det kan bli värre mot slutet av veckan om det lägger sig ny snö på de isiga vägarna, varnar han.

Skador uppstår oftast i handleder, vrister, axlar och huvud.

Ungefär 5000 finländare behöver varje vinter sjukhusvård med övernattning till följd av halkningsolyckor, enligt statistik från THL. Varje vinter skadar sig ungefär 20 000 finländare i halkolyckor.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes