Hoppa till huvudinnehåll

Succé för Dalsbruks Ekocenter

Stolar på Ekocenter i dalsbruk
Gamla stolar från Furulund väntar på att restaureras på Ekocenter i Dalsbruk. Stolar på Ekocenter i dalsbruk Bild: Yle/Monica Forssell stolar,inredning (verksamhet),återvinning

På bara ett halvt år har Kimitoöns återvinningscentral lyckats etablera sig på ön. Varor byter ägare och anställda trivs.

- Folk hittar hit, vi får in saker och de går åt, säger Robin Savonius arbetsledare vid återvinningscentralen.

återvinningscentralen Ekocenter i dalsbruk
Robin Savonius och Piotr Sadwinski håller i trådarna på Ekocenter. återvinningscentralen Ekocenter i dalsbruk Bild: Yle/Monica Forssell återvinning,robin savonius,Taalintehdas - Dalsbruk

Människor hämtar husgeråd, möbler och textilier till återvinningscentralen och särskilt möbler av lite äldre årgång är eftertraktade.

Åtminstone om de är eller kan bli vita, skrattar Rolf Wikström, som jobbar på Ekocenter.

- Det är trendigt med vitt.

Kläder och prylar med stöpsel, det vill säga elektriska apparater får man inte hämta till Kimitoöns återvinningscentral men i stort sett allt annat tas emot.

Det känns bra att sakerna får nytt liv

- Folk har sagt att de tidigare fört saker till avstjälpningsplatsen men att det känns bra att sakerna här kan få nytt liv, säger Savonius och tillägger att Ekocenter har över fyrahundra gillare på Facebook.

Är det något ni saknar?

- Ja – grånade bräder!

Piotr Sadwinski håller i trådarna för centralens träverkstad och där skulle man behöva gamla grånade bräder för tillverkning av tavelramar och bokhyllor. Båda har strykande åtgång.

Bokylla på Ekocenter i Dalsbruk.
Vid Ekocenter finns både en träverkstad och en textilverkstad. Bokylla på Ekocenter i Dalsbruk. Bild: Yle/Monica Forssell bokhylla,inredning (verksamhet),återvinning

Värdefull arbetsplats

Återvinningscentralen är bra ur miljöperspektiv men också för att den erbjuder arbete åt människor som av olika orsaker länge gått utan arbete.

Just nu jobbar femton personer vid ekocentralen. Åtta av dem på lönestöd, några i rehabiliterande syfte och ett par är anställda utan något slag av subventionering.

Man får en annan syn på livet och socialt umgänge
Rolf Wikström jobbar på Ekocenter i Dalsbruk.
Rolf Wikström har jobb på Ekocenter till sommaren. Rolf Wikström jobbar på Ekocenter i Dalsbruk. Bild: Yle/Monica Forssell rolf wikström,Taalintehdas - Dalsbruk

- Du blir folkskygg om du inte har ett arbete och bara sitter hemma, säger Rolf Wikström. Här får man lära sig sådant man inte kunnat tidigare och kanske har nytta av i framtiden och man får också en annan syn på livet och socialt umgänge.

Rolf är långtidsarbetslös och har kontrakt på Ekocentralen till början av juni. Till arbetsuppgifterna hör tömning av dödsbon, frakt av möbler, möbelrestaurering och så vidare.

- Jobbet är omväxlande och jag trivs, säger Rolf.

Återvinningscentralerna klarar sig inte utan stöd

I hela Finland finns ungefär 250 återvinningscentraler med verkstäder.

En del drivs av föreningar, en del av stiftelser och andra av kommuner eller städer.

Till exempel återvinningscentralen i Åbo, Turun Ekotori, drivs av en förening medan Kimitoöns återvinningscentral är kommunens.

Gemensamt för återvinningscentralerna är att intresset för dem är stort – men marginalerna är små.

- Administrationen är också ofta omfattande, hyrorna höga och byråkratin en djungel, sammanfattar ordförande för föreningen Finlands återvinningscentraler, Pauli Saarnisto.

Saarnisto skulle vilja samla alla återvinningscentraler under samma paraply och tillsammans trycka på för bättre verksamhetsförutsättningar.

Oro för att statens lönestöd inte räcker långt

Försäljning av gamla prylar hämtar inte mycket pengar och centralerna är beroende av arbetskraft vars lönekostnader åtminstone delvis täcks av statens lönestöd.

I fjol tog statens lönestödspengar slut på sommaren. I år befarar man att pengarna kan ta slut redan i mars.

Jessica Sundell, som leder Kimitoöns sysselsättningsfrämjande projekt Arbetskompaniet, som Ekocentret är en del av, säger att hon är rädd för att pengarna ska ta slut.

Det behövs en plan B och en plan C

- Om pengarna tar slut mitt under året betyder det att man inte kan anställa fler med hjälp av lönestöd. Det här i sin tur äventyrar hela verksamheten.

För att inte plötsligt vara tvungen att sätta lapp på luckan behövs nu både en plan B och en plan C, säger Sundell som är mycket nöjd med hur Dalsbruks Ekocenter kommit igång.

Fotnot: Arbetslösheten på Kimitoön var i slutet av fjolåret 11,3%. Det betyder att 337 personer gick utan jobb.

Läs också