Hoppa till huvudinnehåll

Vad händer i kroppen när man blir kåt?

Vilka steg går din kropp igenom när du blir upphetsad och har sex eller onanerar? Varför kan det ibland vara svårt att bli upphetsad och vad kan du göra åt saken?

Att bli upphetsad är för många kanske en självklarhet. Speciellt för unga. Men de flesta av oss kommer nog i något skede att vara med om en situation där den där upphetsningen är svår att hitta. Det kan vara exempelvis stress på jobbet eller i skolan som kan påverka en sådan sak, säger sexualterapeuten Anna Kolster. Ibland kan hormonella preventivmedel också göra så att man har svårt att bli upphetsad.

I den här veckans avsnitt av Sex & Sånt pratar vi om det som, tråkigt och teoretiskt, kallas för den sexuella responscykeln. Men vad det handlar om är långt ifrån tråkigt, det vill säga vilka olika steg man går igenom när man blir kåt och har sex eller onanerar. Från den där första lilla pirrande känslan i magen till orgasmen och allt vad den ger utlopp för.

Det finns några olika versioner av den här responscykeln, men en av de som används mest i Finland går ut på tre olika steg; lust, upphetsning och orgasm. I videon i början på artikeln kan du se vad som händer i kroppen under de här olika stegen. Kom ihåg att titta på hela avsnittet där det diskuteras mer om de olika faserna. Bland annat kvinnans lubrikation är viktig att tänka på, även om den inte finns med i inslaget. I programmet funderar vi också på om det finns några “säkra kort” när man vill få någon upphetsad och vad man ska göra om man tänder på lite mer udda saker som exempelvis stövlar eller cyklar.

Se hela avsnittet här.