Hoppa till huvudinnehåll

X Games på Yles kanaler – Lindfors: ”Jag är redo”

Snowboardcross
Anton Lindfors (i blå väst) hoppas på final i X Games. Snowboardcross Bild: EPA / Christophe Karaba anton lindfors

Tränarlös, axelskadad och utan minne. Anton Lindfors säsongsinledning i snowboardcross har inte direkt varit lyckad – men allting är möjligt i vinterns huvudmål X Games.

Yle Sporten når Anton Lindfors under morgonmålet i Aspen på torsdagsmorgonen lokal tid. Klockan är bara 8, vilket kan verka tidigt för en snowboardåkare.

– Jag är ganska jetlagad fortfarande och vaknade väl halv fyra i natt, så det är inga problem, småskrattar en pigg Lindfors.

Allt annat än pigg kände sig Lindfors för en vecka sedan, under det senaste världscupveckoslutet i Feldberg i Tyskland. Under ett träningsåk föll nämligen Lindfors och slog huvudet hårt i backen.

– Jag gick tillbaka upp till starten men märkte sen att jag varken kom ihåg var jag var eller hur backen såg ut. Då tänkte jag att det kanske inte är nån vits att åka.

Anton Lindfors inför säsongen 2014-2015.
Anton Lindfors har varit på plats i USA sedan måndagen och är redo för vinterns viktigaste tävling. Anton Lindfors inför säsongen 2014-2015. Bild: Yle, Mikael Oivo anton lindfors

Lindfors skadade även höger axel i samband med fallet men fullföljde trots det tävlingarna. Han kände av axeln framför allt när han kastade iväg sig ur startporten och resultaten var svaga (42:a och 44:e).

– Visst var det lite smärtsamt att åka, men jag är så envis att jag inte bara ville ge upp. Tack och lov åker man med benen och inte armarna, skrattar Lindfors.

– Med facit i hand var det kanske inte det smartaste beslutet att ge sig ut i backen genast följande dag, men huvudet kändes – förutom minnesluckorna – bra. Jag kände mig inte illamående som ett par gånger tidigare efter liknande fall.

”Resultaten riktigt hemska”

Lindfors säger att träningen inför säsongen flutit på bättre än någonsin, han är fysiskt starkare och han har hittat en säkerhet i åkningen han inte upplevt tidigare. Nu gäller det att överföra träningsformen till tävlingsbacken.

Liksom tävlingarna i Feldberg gick nämligen även säsongens första världscuphelg i österrikiska Montafon i december i underkant, och Lindfors ligger blott på en 51:a plats i världscupsammandraget.

– Resultaten har ju varit dystra, riktigt hemska faktiskt, medger Lindfors. Men jag vet att jag kan mycket bättre, och i cross hittas hårda namn långt bak i resultatlistan rätt så ofta. Det är helt normalt.

Anton Lindfors, VM januari 2015
Lindfors (andra fr.v.) var tia i VM 2013 och trettonde i OS i året efter. Anton Lindfors, VM januari 2015 Bild: EPA / All Over Press anton lindfors

Lindfors får i vinter åka runt på världscupen utan tränare, vilket inte varit fallet tidigare. I stället samarbetar 24-åringen bäst han kan med det norska landslaget.

– Det har tagit lite tid att lära sig, man är ju van med att tränaren ger information till exempel om hur backen ter sig under tävlingen, konstaterar Lindfors.

– Vi hoppas på ökade resurser nästa säsong igen. Helt klart är det bättre med en tränare på plats, jag tävlar ändå mot åkare från länder som kan ha tre eller fyra tränare med sig.

X Games nummer ett

Men nu ligger all koncentration på vinterns höjdpunkt X Games, som samlat världens snowboardelit till Aspen. De två senaste åren har Lindfors kommit till B-finalen.

– Nu vill jag definitivt till stora finalen och där sen kämpa om en medalj, slår Lindfors fast. Jag måste lyckas bra för att nå det, men omöjligt är det inte. Jag är redo.

Anton Lindfors, tvåa i världscupen, mars 2014.
Lindfors (t.v.) hittills enda pallplacering i världscupen kom i Schweiz mars 2014 då han var tvåa bakom Fabio Cordi. Anton Lindfors, tvåa i världscupen, mars 2014. Bild: EPA / All Over Press Anton Lindfors

Lindfors största mål hägrar dryga två år fram i tiden i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang 2018, men under icke-OS-år är X Games det klart viktigaste för en snowboardåkare.

– Det är ingen skillnad vilken snowboardåkare du frågar – om det är en från cross, halfpipe eller slopestyle – så säger dom att X Games är det överlägset största, tillsammans med OS.

Anton Lindfors åker kval i snowboardcross på fredag kväll finsk tid, medan heatskedet – som visas på Yles kanaler – står i turen på söndag. Förutom Lindfors representeras Finland av paracrossåkaren Matti Suur-Hamari. Tävlingarna refereras enbart på finska.

X Games på Yles kanaler:

Fredag 29.1
Kl. 18.55 Slopestyle, damfinal (Yle Arenan)

Lördag 30.1
Kl. 3.25 Big air, herrfinal (Yle Arenan)
Kl. 11.45 Slopestyle, damfinal; Big air, herrfinal (TV2)
Kl. 20.55 Slopestyle, herrfinal (Yle Arenan)
Kl. 23.55 Slopestyle, herrfinal (TV2)

Söndag 31.1
Kl. 3.10 Superpipe, herrfinal (Yle Arenan)
Kl. 10.05 Superpipe, herrfinal (TV2)
Kl. 18.55 Paracross, heatskede; snowboarcross, heatskede; superpipe, damfinal (Yle Arenan)
Kl. 23.00 Paracross, heatskede; snowboarcross, heatskede (TV2)

Måndag 1.2
Kl. 16.00 Superpipe, damfinal (TV2)