Hoppa till huvudinnehåll

Båtar, båtar, mera båtar

Benny Törnroos med båt
Benny Törnroos med båt Bild: Benny Törnroos benny törnroos,båtar

Det här är reflektioner som jag under mina åtskilliga seglatser i snart 50 år ofta har återkommit till. När jag gjorde Rivet ur arkivet, ”Båten”, märkte jag att jag inte är ensam. Båten har kallats frihetens instrument. Det är sant! Men, inte alltid problemfritt.

Bild: Yle storm

Välfärdens gullmoln har mörknat och älvorna har slutat dansa. Orons förtärande vind har ökat till orkan.
Skoningslöst vräker sig marknadens vågor mot skrov och rigg. Företag ramlar som korthus, miljarder försvinner, ulvarna tjuter och fallskärmar räddar några få.
Aldrig har landbacken varit så gungande. Vem talar längre om land som den fasta delen av världen? Havet rör sig, men bär.

Lyckan kommer…

Jag är en lyckligt lottad människa. Jag är född i ett land med enorma förutsättningar för båtliv. Våra skyddade skärgårdar och stora insjöar lockar till upptäcktsfärder i alla sorters flytetyg – små och stora båtar, för segel och för motor. Mitt eget båtliv började i min morfars motor- (putt-putt) båt Regina i slutet av 50-talet. Ränderna på en tiger går aldrig ur. Jag sitter fast i samma underbara känsla, kärlek till båten, havet och färden.

Hav
Hav Bild: Creative Commons / Unsplash mitt första sommarjobb

I Rivet ur arkivet, ”Båten”, har jag hittat många som före mig har seglat de farleder som oavbrutet byter skepnad, som lockar, fascinerar och utmanar.

Besättningen

Ombord på ”Båten” i Rivet ur arkivet är Nisse Häggblom, han kan allt om motorer. Thomas Thesleff, tidigare kommodor i N.J.K. behärskar båtlivets historia. Johanna Kölli, seglare i själ och hjärta inom Sailing Ladies. Och Lennart Söderlund som bygger sina båtar själv på Brännskär i Åbolands skärgård.


Programmet visades först gången i Yle Fem i januari 2016.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje