Hoppa till huvudinnehåll

Det här kunde bli bättre i skolan - hur skulle ni göra?

Emrik Palm intervjuar på Educa 2016.
Emrik Palm Winellska skolan i Kyrkslätt gör intervjuer på Educa 2016. Emrik Palm intervjuar på Educa 2016. Bild: Yle/Anna Nylund och Matilda Sjöstedt emrik palm

Yle Nyhetsskolan rapporterar från Educa-mässan i Helsingfors. Vi har frågat bl.a. lärare om tre problem som vi tycker finns i skolan. Hur kan elever hålla sig motiverade under lektionerna?

Educa-mässan är en utbildningsmässa som ordnas i Helsingfors Mässcentrum i Böle och går av stapeln 29-30.1. Vi, Yle Nyhetsskolans reportrar Victor Lindström och Emrik Palm, har funderat på tre problem som finns i vår skolvardag.

Vissa elever har svårt att hitta motivationskällor. Det kan leda till att man inte tar tillräckligt ansvar för sitt skolarbete.

Det skulle kanske hjälpa om eleverna skulle gå ut på rasterna och röra på sig eller kanske bara andas frisk luft och diskutera.

En del tycker att de långa lektionerna blir för långa och tråkiga. För att ändra på det kanske lärarna kunde bygga upp sina timmar upp på ett annat sätt?

Vi intervjuade lärare och andra deltagare på mässan vad de tyckte kunde göras åt problemen.

1. Hur motiverar man eleverna för att ta eget ansvar för sitt skolarbete?

2. Vad skulle man kunna ha ute på ett högstadiums skolgård för att få eleverna att göra saker ute på rasterna?

3. Nämn exempel på timaktiviteter som höjer elevernas motivation när lektionerna är så långa som 90 minuter.

Oskar Lunden
Oskar Lundén, lärare vid Winellska skolan i Kyrkslätt Oskar Lunden Bild: Yle/Anna Nylund och Matilda Sjöstedt nyhetsskolan

1. Det är viktigt att få upp en diskussion i klassen om ämnet man behandlar eftersom man vill att eleverna ska vara intresserade och lära sig det som krävs.

2. T.ex. en skatepark, bollplank, fotbollsmål och korgbollsställningar.

3. Grupparbete och en sådan metod där eleverna läser sig in på en text och undervisar andra elever i små grupper.

Mikaela Wiik
Mikaela Wiik, sakkunnig i fysisk aktivitet och hälsa på Folkhälsans förbund Mikaela Wiik Bild: Yle/Anna Nylund och Matilda Sjöstedt nyhetsskolan

1. Pauser i undervisningen, lugnande övningar, utomhuslektioner och grupparbeten. Att sitta på bollar under lektionerna hjälper också eleverna att fokusera.

2. Till exempel skateramper, utegym, gungor, och parkourbanor.

Katarina von Numers
Katarina von Numers-Ekman, lärare och läsambassadör. Katarina von Numers Bild: Yle/Anna Nylund och Matilda Sjöstedt nyhetsskolan

1. Man skall visa att man tror på eleverna, ge hjälp om det behövs, gå ner till deras nivå och kunna ändra sig om man har gett en dålig uppgift. Man måste kunna lyssna på eleverna och diskutera med dem.

2. Skateramper, men det finns risker med dem, om någon skadar sig. Det är bra med bord och bänkar så man får det att se trevligt ut.

3. Diskussionsfrågor där eleverna får visa sina åsikter, få eleverna att se och tänka på saker från olika synvinklar. Det är viktigt att eleverna vet vilka metoder som fungerar för dem.

Joakim Bonns, Sofia Kullberg, Jens Berg
Joakim Bonns, Sofia Kullberg och Jens Berg, representanter för appen Faktapp. Joakim Bonns, Sofia Kullberg, Jens Berg Bild: Yle/Anna Nylund och Matilda Sjöstedt nyhetsskolan

1. När man får vara med och påverka hur man lär sig, säger Berg.

Bonns föreslår också att eleverna skulle använda appen Faktapp för att höja motivationen. Appen innehåller frågor om olika ämnen, i huvudsak för gymnasieelever.

Emrik Palm, Victor Lindström, Matilda Sjöstedt och Anna Nylund, Winellska skolan i Kyrkslätt
Den här texten är skriven av Yle Nyhetsskolans unga reportrar på Educa 2016.

Läs också

Nyhetsskolan

 • Nyhetsquiz : Humlor, hav och coronavirus

  En frågesport till dig som vill testa din nyhetskunskap

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Sju frågor du ska ställa för att veta om en nyhet är sann eller falsk

  Börja med frågorna vad, hur, varför, var och när?

  Medieanvändningen har förändrats på grund av nätet. Tyvärr kryllar det av lögner och det är lätt att manipulera människor som inte kan skilja på sant och falskt. Det är på vars och ens eget ansvar att vara källkritisk. Trovärdig media och läskunniga väljare hör till fundamenten för vår demokrati.

 • Se bilderna från årets debattfinal

  Vår praktikant Alexandra Stjernberg fotograferade debatten.

  I debattfinalen möttes Tölö gymnasium, Kristinestads gymnasium, Lovisa gymnasium och Ålands lyceum. När de här ungdomarna debatterar är tonen artig och respektfull. Debattörerna är pålästa och har god debatt-teknik. Dessutom har de glimten i ögat och njuter av att stå scen och argumentera.

 • Fyra lektionstips

  Här hittar du tips på fyra olika lektioner á 45 minuter.

  Här finns förslag på fyra olika lektioner som man kan hålla för en klass som vill lära sig mer om hur man gör nyheter.

 • Varning: Lita inte på de här så kallade nyhetssajterna

  Falska nyheter sprids lätt, vi listar falska "mediehus".

  Osanna nyheter har på senare år blivit en stor business och ett sätt att forma politisk opinion. Ändå är det få som med avsikt går på in på sajter för så kallad alternativ media eller lögnmedia. Men det går bra för sajterna tack vare att Facebook möjliggör spridningen av innehållet – det är få som läser mer än rubriken innan de delar artikeln. Här listar vi några sajter som inte är tillförlitliga nyhetskällor.

 • Det här är Yle Nyhetsskolan

  Svenska Yle mediefostrar ungdomar - kom med!

  Yle Nyhetsskolan är ett projekt i mediefostran. Idén är att låta unga göra egna nyheter som publiceras på Nyhetsskolans webbsida. Läs mer om projektet här och hur ni kan vara med!

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Nyhetsskolan: Dag 1

  Så här kan intro-träffen gå till.

  Glädje och journalistik blandas under den första Yle nyhetsskoldagen av flera under höstens lopp. Eleverna i klass 9E i Grundskolan Norsen får lära sig om allt från vad en nyhet är till vad det betyder att Yle är ett public servicebolag.

 • Yle Nyhetsskolan – hur går det till?

  Här är ett exempel på hur projektet går till i praktiken.

  Upplägget för Yle Nyhetsskolan är flexibelt och anpassas efter varje enskild skolas önskemål. Här presenteras ett exempel på hur projektet kan genomföras, så att man får en uppfattning om de praktiska arrangemangen.

 • Vad är en nyhet?

  Svenska Yles Daniel Olin introducerar er till nyhetsvärlden.

  Svenska Yles Freddi Wahlström berättar vad en nyhet är och ger tips om hur man kommer igång.

 • Skillnaden mellan nyhetstext och kolumn

  Nyheten ska vara objektiv, kolumnen är till för åsikter.

  Nyhetstexten är neutral medan kolumnen är allt annat än det. I en kolumn kan (och till och med bör) skribenten öppet ta ställning, det vill säga argumentera för en åsikt, säger redaktionschef Jonas Jungar.

 • Webbnyhetens hemlighet

  Kort, koncist och grafiskt tilltalande.

  Att skriva nyheter för webben innebär att kämpa om publikens uppmärksamhet. Svenska Yles journalist Johan Gullmets har knepen.

 • Lätt att fejka en nyhet

  Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

  På webben är det lätt att publicera innehåll som ser ut som journalistik, men som inte är det. Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

 • Hur man ska sprida sin nyhet på sociala medier

  Svenska Yles Gitte Laurell ger sina bästa tips.

  Om du skriver en nyhet vill du säkert att så många som möjligt läser den. Då kan du ta hjälp av de sociala medierna och de tips som Svenska Yles some-expert Gitte Laurell här delar med sig.

 • Vilket format ska nyheten ha?

  Följ de här råden och nyheten kommer att se proffsig ut!

  Eftersom Yle Nyhetsskolans material publiceras på Svenska Yle finns det vissa önskemål på till exempel bildernas storlek och texternas längd. Genom att följa de här garanterar vi att era nyheter passar in på våra webbsidor och dessutom ser professionella ut.

 • Nyheter på 30 sekunder

  Tips på hur du filmar ett videoklipp med din telefon.

  Vi på Svenska Yle förmedlar ofta våra nyheter med hjälp av korta videoklipp. Du som reporter på Yle Nyhetsskolan kan också testa på det här! Det enda du behöver är din smarttelefon.

 • De fem journalistiska frågorna

  Vad? När? Var? Vem? och Varför?

  Svenska Yles nyhestuppläsare Ida Henriksson berättar om de fem journalistiska frågorna: Vad? När? Var? Vem? och Varför?

 • Nyhetsbildens ABC

  Med några enkla knep blir din nyhetsbild riktigt bra!

  Skärpa, ljus och kameravinklar - läs mer om hur du tar en bra nyhetsbild.

 • En bra webbrubrik är inte mystisk eller för finurlig

  "Handlar det om potatis ska ordet potatis finnas med."

  En rubrik på webben måste stå för sig själv eftersom man ofta ser den utanför sitt sammanhang, t.ex. på Facebook eller Twitter. Vi sysslar inte heller med klickjournalistik, säger Johanna-Törn Mangs på Svenska Yle. Rubriken får inte lura läsaren.

 • Intervjun tar fram historierna

  Utrikesredaktör Jessica Stolzmann ger goda råd.

  I det här klippet delar utrikesredaktör Jessica Stolzmann med sig av sina bästa tips på hur man gör en bra intervju.

 • "Kontrollera dina källor noggrant"

  Det här är A och O i nyhetsarbetet.

  - Vi hör om nyheter från många olika håll. Sen gäller det att sålla fram det viktigaste och dubbelkolla att det man har hört är sant, säger nyhetschefen Sebastian Dahlström.

 • Journalistens spelregler

  Här diskuteras objektivitet och trovärdighet.

  Att göra nyheter är roligt och intressant, men det finns vissa spelregler och etiska principer som man måste beakta.

 • Sommarjobbare - känn dina rättigheter och skyldigheter

  Bra saker för en sommarjobbare att veta!

  Hur gammal måste man vara för att få sommarjobba? Gäller samma regler för sommarjobbare som för andra anställda? Och vad kan man riktigt sommarjobba med? Det är viktigt att unga arbetstagare vet vad sommarjobb går ut på.

 • Nyhetskollen – skräddarsy ditt nyhetsflöde

  Som Uutisvahti men med innehåll från Yle Nyheter och Sport.

  Nyhetskollen är en app som ger dig de senaste nyheterna om ämnen som intresserar dig. Jag tycker det är bättre att få utvalda nyheter direkt i mobilen än att förlita sig på det andra delar, till exempel på Facebook, säger Sara Torvalds som länge har utnyttjat den finskspråkiga motsvarigheten Uutisvahti.

Nyligen publicerat - Nyhetsskolan