Hoppa till huvudinnehåll

Det svåra med framgång

malin båtmästar
Malin Båtmästar, matexpert och entreprenör. malin båtmästar Bild: Yle malin båtmästar

Att vara snäll mot sig själv kan vara mycket svårare än att vara snäll mot andra. Det vet Malin Båtmästar som trots sina unga 27 år redan lyckats profilera sig som en matkreatör med många järn i elden.

Malin, som är bosatt i Vasa, är kock, matskribent, bloggare och författare med eget förlag. I dagarna öppnar hon detaljhandel på nytt ställe i stan där hon säljer kvalitetsprodukter i matväg. Hon har ett passionerat förhållande till mat och ett lite mer komplicerat förhållande till sig själv och sin framgång.

Det är ingen överdrift att säga att Malin lyckats bättre än mången annan i sin ålder. Ändå är hon sin egen största kritiker, vilket vi skall återkomma till.

Men först – hur föddes passionen för mat?

- Egentligen har det alltid funnits. Jag älskade god mat som liten och då är ju steget inte så långt till att prova på att laga egen mat.

Då Malin var fem skildes hennes föräldrar, och Malin fick ta ett stort ansvar under hela sin uppväxttid. Redan i lågstadieåldern lärde hon sig till exempel några enkla maträtter så att hon kunde laga mat åt familjen när det blev stressigt.

- Jag blev van vid att tänka självständigt och jag var duktig, så mina föräldrar tänkte säkert att jag klarar mig bra på egen hand. Men det var tufft och i tonåren mådde jag inte bra alls.

Idéerna en drivkraft

Men även där beslöt sig Malin för att fixa det själv, så efter ett misslyckat besök hos en kurator blev hon sin egen psykolog. Malin känner att hennes liv har kantats av besvikelser på vuxna, och det har givetvis präglat henne.

- Får jag en idé skrider jag genast till verket. Jag stannar inte och väntar på hjälp av någon annan, utan jag börjar genast på.

Och däri ligger även en del av framgången. Malin har fått idéer, jobbat hårt och förverkligat dem, men det har haft ett pris. Till exempel har hon lidit av ångestattacker.

- Jag kan aldrig känna mig nöjd. Fast jag blir glad över beröm och jag kan förstå varför folk säger fina saker, så kan jag inte känna att jag gjort något bra.

Får jag en idé skrider jag till verket.

Ett verkligt mått på framgång var då Malin uppmärksammades i en av Sveriges största damtidningar. Men även i detta sammanhang såg Malin förbättringsmöjligheter.

- Jag vet ju att jag kan så mycket bättre, därför blir jag besviken. Resultatet visar inte samma bild som jag har i mitt huvud och som jag vet att jag kan prestera. Det blir ett glapp där, säger Malin och konstaterar att hon är en "riktig självsadist".

Det fina med att vara känslig

Men Malin har ändå kommit en bra bit på vägen vad gäller självinsikt. Hon vet att hon är känslig, speciellt för kritik, och försöker lära sig strategier för att kunna hantera det. Hon känner också att hon nu är på ett riktigt fint ställe i livet, där hon har ett slags stabiliseringsprojekt på gång.

- Nu öppnar jag ju min affär som jag på riktigt känner har goda chanser att lyckas, och bakningsboken jag skall göra är uppbackat av ett förlag. Och om det samarbetet inte skulle bli av kan jag alltid ge ut på eget förlag, så det här känns bra.

Det är inte lätt att vara ung och egen företagare, så det har varit några finansiellt tuffa år för Malin.

- Det känns som att det här kan bli mitt år, och jag ser fram emot det här året och att få en stabilare tillvaro.

Det finns en sådan machokultur på många restauranger.

Men samtidigt: Malin är inte den som gillar då det blir för bekvämt. Hon hittar alltid på något nytt att förverkliga. Tillbaka till restaurangbranschen vill hon dock inte.

- Det finns en sådan machokultur på många restauranger. Rent fysiskt är det ett tungt jobb, och jargongen är jättemacho. Ju mer du plågar dig själv, desto mer respekt får du och sånt dödar min kreativitet.

Malin har många intressanta insikter beträffande restaurangvärlden, och konstaterar att det nog är därifrån hon fick sin tuffa arbetsmoral.

- Tänk bara på att det blivit så att hemmaköket är kvinnans domän, medan det är männen som representerar restaurangbranschen. Då det finns pengar och prestige inblandat blir det liksom en manlig grej, då det är oavlönat och hemtrevligt är det en kvinnogrej.

Maten ett verktyg

För Malin är ändå köket en fristad där hon kan få utlopp för all sin kreativitet och sina idéer.

- Det är mitt happy place. I köket skapar jag, jag får en bild av hur något skall se ut och smaka, och så jobbar jag mig fram till det resultatet.

Malin vill hjälpa människor med sin matlagning, säger hon. Hon är själv glutenintolerant och vill därför skapa recept så att också andra kan äta gott.

Han betyder allt för mig.

- Då jag hittar på ett recept har jag ett servicetänk. Vad behöver folk hjälp med? Jag vill göra en slags samhällsinsats här samtidigt som jag ju också hjälper mig själv.

Drömmen är att ha ett familjeföretag som möjliggör att Malin kan ha sina butiker men gå hemma och fotografera, blogga, skriva och ha ett familjeliv.

- Jag skulle vilja bygga ett hem som skulle vara som ett slags mini-Strömsö med orangeri, trädgård och tv-studio. Det ultimata vore om jag kunde ha möjlighet att ha min sambo Jonas hemma. Han betyder allt för mig.

Här nedan kan du lyssna på samtalet med Malin i sin helhet: