Hoppa till huvudinnehåll

Finländare med på lista över mest efterspanade brottslingar

Efterlyst finländare på Europols Most Wanted-lista.
Efterlyst finländare på Europols Most Wanted-lista. Bild: Europol Europol,brott

Det europeiska polisväsendet Europol har öppnat en ny webbsida med en lista över de mest efterspanade brottslingarna i Europa.

Med på listan finns två finländare. Den ena är en 29-årig kvinna som är efterlyst för bedrägeri. Enligt Centralkriminalpolisen handlar det om en ansenlig summa pengar.

Brottet skedde i Finland för drygt tio år sedan. Kvinnan lurade en person som hade förtroende för henne på en betydande summa pengar.

Den idag 29-åriga kvinnan har varit efterlyst sedan år 2005.

Kriminalöverkommissarie Hannu Kautto vid Centralkriminalpolisen säger att Europols webbsida är ett effektivt sätt att komma misstänkta personer på spåret.

- Till exempel kvinnan kan mycket väl hålla till i något europeisk land, möjligen kan hon även ha kontakt med andra finländare i det landet. Genom att publicera hennes bild hoppas vi på tips som kan leda till ett gripande.

Varje EU-land får lägga två misstänkta brottslingar på listan.

Den andra finländaren är en 50-årig man som har dömts till fängelse år 2012 för mord och grov misshandel. Han varit på fri fot sedan 2012.

Finländare på Europols Most Wanted-lista
En finländsk man på Europols lista Finländare på Europols Most Wanted-lista Bild: Europol Europol

Genom Most Wanted-webbsidan strävar Europol efter att för första gången publicera uppgifterna om de mest efterspanade personerna på ett ställe.

Man kan lämna tips anonymt på webbsidan.