Hoppa till huvudinnehåll

Jämntjockt för Herola – skidsnabb Härtull hoppas hitta backformen

Jim Härtull, skid-FM, Imatra, 29.1.2016.
Jim Härtull tog sig till FM-semifinal i sidogrenen. Jim Härtull, skid-FM, Imatra, 29.1.2016. Bild: Lehtikuva Jim Härtull,härtull

Samtidigt som Finlands klara etta i nordisk kombination, Ilkka Herola, tävlade i världscupen i Seefeld ställde Jim Härtull upp i FM i längdåkning i Imatra – och klarade sig utmärkt.

En 13:e plats i världscupsammandraget – 14:e i dagens tävling. Ilkka Herola stod för en stabil insats i Seefeld. Han bättrade på sex placeringar i skidspåret och var en dryg minut bakom Eric Frenzel i mål.

Tysken vann närmast före japanen Akito Watabe, som var etta i backen och den enda som hade häng på Frenzel i skidmomentet. Segermarginalen var till slut 6,2 sekunder, medan trean Fabian Riessle var 43,6 sekunder bakom sin landsman.

Ilkka Herola imponerade i skidspåret.
Ilkka Herola enda finländare på poäng i vinter. Ilkka Herola imponerade i skidspåret. Bild: EPA ilkka herola

Herola var trea i säsongens första världscuptävling i Lillehammer och har sedan dess haft två placeringar i topp-10 (8:a i Ramsau i december och 10:a i Chaux-Neuve förra helgen).

Herola är den enda finländaren som tagit världscuppoäng denna säsong. I Seefeld korsade Eetu Hirvonen mållinjen som 40:e man, efter en 41:a plats i backmomentet.

Resultat, Seefeld:
1. Eric Frenzel GER 11.08,5
2. Akito Watabe JPN + 6,2
3. Fabian Riessle GER + 43,6
4. Johannes Rydzek GER + 43,8
5. Manuel Faisst GER + 46,4
6. Philipp Orter AUT + 46,8
7. Jan Schmid NOR + 47,8
8. Håvard Klemetsen NOR + 49,1
9. Lukas Klapfer AUT + 50,3
10. Marjan Jelenko SLO +1.00,2
------------------------------------
14. Ilkka Herola FIN +1.03,0

Härtull: Tufft men roligt

Jim Härtull har deltagit i tre världscuplopp i vinter, utan någon vidare framgång (39:e, 42:a och 35:e plats). Han fick inte plats i laget till Seefeld – och styrde istället kosan till Imatra.

Där deltog han på fredagen i FM-sprinten i längdåkning, och visade att det inte är något fel på skidformen. Härtull tog sig till semifinal och var till exempel framför landslagsåkarna Ristomatti Hakola och Ari Luusua i slutresultaten.

– Säsongen har gått dåligt i den egna grenen. Det har varit svårt framför allt i backen, jag har inte fått rätsida på hoppandet, sa Vöråsonen i Yles intervju efter semifinalen.

I nordisk kombination tävlar Härtull följande gång i Continental Cup-tävlingen i Planica nästa helg. Som träning inför det fungerar skid-FM alldeles ypperligt.

– Det var tufft, men roligt. Så här tuffa träningar klarar man inte av att göra ensam. Man måste ta till vara alla möjligheter till bra träning, konstaterar Härtull.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport