Hoppa till huvudinnehåll

Leo Komarov: Det är pappa jag ska tacka

Leo Komarov har varit en av NHL-säsongens största positiva utropstecken. I en intervju för Yle Sporten riktar Komarov ett stort tack till sin pappa för den vägledning han fått under årens lopp.

- Pappa tränade mig då jag var liten. Han spelade i MuIK och han tog mig alltid ut på isen. Ända tills jag var 18 år lärde han mig allt. Sedan då jag började spela i ligan så pratade vi mindre. Han ville att jag skulle ta hand om mig själv, säger Komarov.

- Vi har gjort många svåra beslut. Efter varje säsong så har jag pratat med honom och vi har tillsammans funderat ut vad som är bäst för mig.

Komarov är Torontos skyttekung

Leo Komarov, Toronto Maple Leafs
Leo Komarov är ett eftertraktat intervjuobjekt i Toronto. Leo Komarov, Toronto Maple Leafs Bild: Yle / Christian Vuojärvi Leo Komarov,Toronto Maple Leafs,NHL

Leo Komarov utsågs till NHL:s Allstar-match tack vare sina fina insatser i Toronto Maple Leafs. Han är klubbens skyttekung med 16 fullträffar men han ser närmast generad ut då succésäsongen kommer till tals.

- Vissa matcher har jag haft ett eller två skott och båda har gått in. Jag spelar på samma sätt som tidigare, men pucken har gått i mål. Men det är klart, man blir mer rutinerad med åren och självförtroendet blir bättre då man lyckas. Jag har också fått spela en hel del. Ju mer speltid man får desto fler chanser uppstår, säger han.

Skridskoåkningen nyckeln till framgångarna

Leo Komarov var i många år främst känd för sina tacklingar och sin kapacitet att reta gallfeber på motståndarna. Bob McGill, som är reporter på LeafsTV, är emellertid inte överraskad över att Leo också börjat producera i form av poäng.

- Om det är något Leo kan så är det att åka skridsko. Han är fantastisk på rören. Han kan spela i fjärde kedjan men också i första kedjan. Det är hans skridskoåkning som gör att han är så duktig på att forechecka och det är därför han levererar så många tacklingar, säger McGill.

- Dessutom är han fullständigt orädd. Många av sina mål han gjort har han gjort då han stått framför målburen.

I landslaget har Komarov oftast spelat i tredje eller fjärde kedjan. Själv anser att han inte nödvändigtvis ens hör hemma i första kedjan.

- Min kanske bästa roll är i tredje eller fjärde kedjan. Jag alltid sett upp till spelare som hållit till i de kedjorna. I Pelicans spelade jag till och med som back i några playoffsmatcher, säger Komarov och ger därmed omedvetet ett exempel på sin mångsidighet som ishockeyspelare.

Landslaget lockar fortfarande

Leo Komarov, Toronto Maple Leafs
Ett sjunde VM för Komarov i vår? Leo Komarov, Toronto Maple Leafs Bild: Yle / Christian Vuojärvi Leo Komarov,NHL,Toronto Maple Leafs

Leo Komarov har nått en del av sina finaste framgångar i Lejonen. Våren 2011 vann han VM-guld i Slovakien och år 2014 knep han OS-brons i Sotji.

Med tanke på att Toronto knappast når slutspelet kan han mycket väl vara aktuell för spel i VM-turneringen i vår.

- Jag tycker om att spela i landslaget. Om jag får en inbjudan så gör jag det alltid. Om jag hålls frisk så är jag absolut intresserad.

Leo Komarov är i fokus i Sportmagasinet på tisdagen den 2 februari klockan 21.00 på Yle Fem.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport