Hoppa till huvudinnehåll

SFP i Esbo splittrade i dagvårdsfråga - Carl Haglund är besviken

Politikern Carl Haglund.
Carl Haglund, SFP:s partiordförande. Politikern Carl Haglund. Bild: Yle / Petter West carl haglund

Nämnden Svenska rum föreslår att Esbo ska begränsa den subjektiva rätten till dagvård. - Det var tyvärr en viss besvikelse, kommenterar SFP:s partiordförande Carl Haglund nämndens utlåtande.

Enligt regeringens lagändring skulle barn till föräldrar som är arbetslösa ha rätt till dagvård bara 20 timmar i veckan. I Esbo valde nämnden Svenska rum att följa regeringens linje. Det blev en tajt omröstning, och SFP:s röst var avgörande.

Rösterna föll 6-5 medan en röstade blankt. Av SFP:s medlemmar i nämnden röstade 3 emot en begränsning av dagvården, 1 SFP-ledamot - Katarina Hellsten-Palomäki röstade för att begränsa den subjektiva rätten till dagvård i Esbo.

Majoriteten av SFP tycker som jag, att det är viktigt med alla barns rätt till dagvård.― Carl Haglund, SFP

När Yle huvudstadsregionen ringer upp SFP:s partiordförande Carl Haglund på fredag morgon ska han själv föra sina barn till dagis. Han är besviken över att nämnden Svenska rum vill begränsa den subjektiva rätten till dagvård i Esbo.

- Majoriteten av SFP tycker som jag, att det är viktigt med alla barns rätt till dagvård. Det syntes i omröstningen där majoriteten röstade så. Men det är klart att det kan finnas olika åsikter också inom partiet i svåra spartider, säger partiordförande Haglund.

Carl Haglund som länge varit ett toppnamn i Esbopolitiken har nyligen lämnat Esbo fullmäktige och flyttat till Helsingfors.

- Vi ska se hur omröstningen faller i fullmäktige. Jag tror och hoppas att också där kommer en majoritet av SFP:arna att reagera på ett sätt som är för det att barn har rätt till dagvård oavsett om till exempel mamma och pappa är arbetslös eller på jobb, säger Carl Haglund.

Stadsstyrelsen kommer att ta upp ärendet på ett extra möte på måndagen, därefter går ärendet vidare till Esbo stadsfullmäktige.

Forskare: Det irriterar partiledningen när medlemmarna kör sitt eget race

Jan Sundberg är professor i statskunskap vid HU.
Jan Sundberg, professor i statsvetenskap vi Helsingfors universitet. Jan Sundberg är professor i statskunskap vid HU. Bild: Yle/Johanna Minkkinen Helsingfors universitet,statskunskap

Att ett parti har en viss linje på riksnivå som inte håller i lokalpolitiken händer ofta.

- Sådant här händer hela tiden. Det är inte något typiskt för SFP, det gäller mer eller mindre samtliga partier. Man kör ofta sin egen linje ute i kommunerna, säger Jan Sundberg, professor i statsvetenskap vi Helsingfors universitet.

- Men det är klart det irriterar partiledningen när medlemmarna kör sitt eget race, kommenterar Sundberg.

Samlingspartist: Det är barnets rätt det gäller

Samlingspartiets Eva Kivilaakso-Wellman röstade för att Esbo ska begränsa den subjektiva rätten till dagvård på nämndens Svenska rums möte.

- Det är när barnen är mindre som man har mest möjlighet att ge vård hemma, det är barnets rätt att få tid av föräldrarna. Det är barnets väl som vi tänker på, säger Eva Kivilaakso-Wellman (Saml.) från nämnden Svenska rum.

Eva Kivilaakso-Wellmann, Saml. i Esbo
Eva Kivilaakso-Wellman (Saml.) tycker att Esbo kunde begränsa den subjektiva rätten till dagvård. Eva Kivilaakso-Wellmann, Saml. i Esbo Bild: Yle eva kivilaakso-wellmann

Eva Kivilaakso-Wellman tycker att de familjer som behöver mera stöd och har svårt att klara av vardagen ska kunna anhålla om en dagvårdsplats också om den subjektiva rätten till dagvård begränsas.

- Det är väldigt viktigt att prioritera och ge möjlighet till dagvårdsplats åt de föräldrar som behöver det eftersom båda föräldrarna jobbar, eller då att prioritera de familjer som faktiskt på grund av behov behöver det allra mest.

- Och märk väl - om föräldern är hemma har man möjlighet till 20 timmar dagvård deltid i veckan, säger Kivilaakso-Wellman.

Läs mera:

pyssel med hamapärlor på daghem

Svensk nämnd i Esbo vill begränsa rätten till dagvård - bäddat för politisk thriller

Trots att Esbo stads utbildningsnämnd inte vill begränsa rätten till dagvård, går nämnden Svenska rum enligt regeringens lagändring. Esbos utbildningschef föreslår att subjektiva rätten till dagvård begränsas.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen