Hoppa till huvudinnehåll

Staden uppmanar: Måla graffiti där det är tillåtet!

Laglig graffiti byggnad
Laglig graffiti på den gamla pumpstationens vägg. Laglig graffiti byggnad Bild: Yle/Jeanette Winberg streetart

Graffitin vinner terräng som accepterad stadskultur också i Borgå. Stadens kulturtjänster uppmuntrar konstnärer att måla - på ställen där det är tillåtet, förstås.

Tidigare rådde total nolltolerans mot graffitikonst. Nu vinner graffitin grund som accepterad stads- och ungdomskultur, berättar Susann Hartman, chef för kulturtjänster vid Borgå stad.

Graffiti som tema

Väggmålningar på Konstfabriken, graffitiväggar vid #UrbCult-området och en graffitiworkshop vid pumpstationen i Kokon. Projekten visar att Borgå uppmärksammar graffitikonst på flera sätt.

– Västra åstranden är ett nytt, industriellt och lite ”rough” område. När kulturprogrammet gjordes upp skulle området ge kontrast till det gamla, till exempel Empirestadsdelen. Därför passar graffiti in.

Gatukonst på Konstfabriken
Konstfabrikens väggar pryds av beställningsarbeten. Gatukonst på Konstfabriken Bild: Yle/Outi Pukkila kreemos
Väggarna på Konstfabriken var ett beställningsarbete som ska bevaras som konstverk.

På de övriga två platserna är det fritt fram att måla nya alster. Triangelväggen invid Konstfabriken finns kvar nästa sommar.

Laglig graffiti vägg
Tillåten graffitikonst vid Konstfabriken Laglig graffiti vägg Bild: Yle/Jeanette Winberg borgå graffiti

Fritt fram i Kokon

Pumpstationen på Kokonudden är för många känd som det gamla reningsverket. Borgå vatten har gett lov till graffitikonst på dess väggar.

– Man måste komma ihåg att det rör sig Borgå vattens bilar på området och att vi inte kan garantera säkerheten om någon klättrar högre upp för att måla, påpekar Hartman.

Susann Hartman avslöjar att Borgå funderar på andra alternativ för att stöda graffitikonst. Hon uppmanar alla som har frågor eller idéer att kontakta kulturtjänsterna.

Laglig graffiti byggnad
Pumpstationens väggar får man måla på. Laglig graffiti byggnad Bild: Yle/Jeanette Winberg graffiti

Läs också