Hoppa till huvudinnehåll

Stänga östgränsen - går det ens?

salla gränsövergång
salla gränsövergång Bild: Yle/Jessica Stolzmann Salla,gränsövervakning

Sedan asylsökande har börjat komma till Finland över östgränsen har allt fler krävt att gränsen ska stängas. Men går det att stänga östgränsen?

- Enligt bestämmelserna går det att stänga en enskild gränsövergång. Men att stänga hela östgränsen är däremot en hypotetisk fråga, säger Vesa Blomqvist som ansvarar för internationella ärenden vid Gränsbevakningen.

Blomqvist, som gärna inte ens vill spekulera i saken, säger att länder i dagens värld är så beroende av varandra att en stängning av gränsen inte är realistisk. Effekterna skulle bli för stora på handeln och turismen. Det finns människor som dagligen jobbar på andra sidan gränsen. I sista hand är det en politisk fråga om gränsen går att stänga.

- Asylsökande som kommer till vår gräns har ändå i alla situationer rätt att söka skydd.

Vesa Blomqvist, gränsbevakningen
Vesa Blomqvist, Gränsbevakningen Vesa Blomqvist, gränsbevakningen vesa blomqvist, gränsbevakning

De senaste veckorna har det kommit asylsökande från Ryssland över gränsen i Salla och Raja-Jooseppi i Lappland. Varför Ryssland, som tidigare inte har släppt igenom någon utan visum, släpper igenom personer vid just de här gränsövergångarna kan Blomqvist inte svara på.

- Vi vet inte varför Ryssland släpper igenom asylsökande just i Lappland. De ryska myndigheterna har meddelat oss att de inte kan hindra personer utan visum att komma till Finland. Det är bra att fenomenet har begränsats till Lappland.

Till Salla kommer det dagligen mellan 15-25 asylsökande från Ryssland.

Vid gränsövergången hanterar man situationen genom att fälla ner bommen efter två bilar med asylsökande. Två bilar betyder 16 personer eftersom det oftast är åtta personer inträngda i en bil.

Asylsökande kommer över östgränsen till Salla
Asylsökande vid gränsövergången i Salla. Asylsökande kommer över östgränsen till Salla Bild: Yle/Jessica Stolzmann flyktingar,asylsökande,Salla

- Vi fäller ner bommen för att undvika kaos. Vi vet ju inte vem det är som kommer, säger Blomqvist. Inresekontrollen och inledningen av asylprocessen tar tid och kräver resurser. Det är viktigt att vi har lugn och ro för arbetet. Tryggheten för såväl klienterna som de som arbetar på gränsbevakningen är det viktigaste.

salla, lappland
Salla i Lappland salla, lappland Bild: Yle/Jessica Stolzmann salla, lappland

De asylsökande som anlänt till Salla berättar att man på den ryska sidan verkar veta om Finlands kapacitet eftersom de ryska myndigheterna släpper igenom 2-3 bilar per dag. Myndigheterna kommer om morgnarna till hotellet och läser upp namnen på de asylsökande som får åka över.

- Vi har inte begränsat antalet på något sätt, det är Ryssland som bestämmer hur många som släpps igenom. Men det är kutym att om det blir rusning så släpper man inte igenom fler människor på en gång än vad den andra klarar av, säger Blomqvist.

karta
karta Bild: Yle/Grafik Salla

För Sallaborna är gränsövergången viktig

För Sallaborna och andra som tar sig över gränsen har situationen betytt lite längre köer. Många Sallabor åker över gränsen för att tanka sin bil. Bensinstationen finns precis på andra sidan gränsen och bensinen kostar 50-60 cent litern. De säger att det skulle vara en katastrof om man stängde gränsen.

- Jag skulle säga att 80 procent av människorna här åker till andra sidan för att tanka. De kommer ända från Kemijärvi och Kuusamo, säger Mikko Alapoikela som precis har varit och tankat sin bil.

kyrkan i salla
Kyrkan i Salla kyrkan i salla Bild: Yle/Jessica Stolzmann kyrka, salla

Salla som ligger tjugo kilometer från gränsövergången har omkring 3 700 invånare. De flesta som får frågan om vad gränsen betyder för dem och vad ett eventuellt stängande av gränsen skulle innebära för dem, blir upprörda.

- Det skulle vara en katastrof. Jag är pensionerad och har en liten pension. Jag brukar köra omkring för att få tiden att gå. Det går mycket bensin åt till det, säger Matti Niemelä.

Matti Niemelä
Matti Niemelä tankar bilen en gång veckan i Ryssland. Matti Niemelä Salla

Årligen korsar 150 000 personer gränsen i Salla. En stor del är ryska turister som för med sig pengar till trakten.

- Pengarna som turisterna har med sig är viktiga för oss men gränsövergången är också ett fönster ut mot världen, säger Saara Sunila.

Läs också