Hoppa till huvudinnehåll

Tyskland skärper asylreglerna

Tysklands vice förbundskansler Sigmar Gabriel berättar om skärpta asylregler i Berlin 28.1.2016
Tysklands vice förbundskansler Sigmar Gabriel berättar om skärpta asylregler i Berlin på torsdag kväll. Tysklands vice förbundskansler Sigmar Gabriel berättar om skärpta asylregler i Berlin 28.1.2016 Bild: EPA/GREGOR FISCHER sigmar gabriel,Tyskland,asylpolitik

Samtidigt som både Finland och Sverige planerar att avvisa tiotusentals asylsökande har Tysklands koalitionsregering beslutat att skärpa asylreglerna för att minska antalet asylsökande.

Tysklands vice förbundskansler Sigmar Gabriel meddelade i torsdags att Tyskland kommer att lista Algeriet, Marocko och Tunisien som så kallade säkra ursprungsländer, vilket gör det svårare för personer från de länderna att beviljas asyl.

Tyskland vill också snabbare kunna avvisa asylsökande som fått avslag.

Familjeåterförening blir svårare

- Det blir också svårare för vissa asylsökande i Tyskland att återförenas med sin familj. Anhöriga till asylsökande som beviljats så kallat alternativt skydd får nämligen inte komma till Tyskland på två år, säger Sigmar Gabriel.

Alternativt eller subsidiärt skydd får asylsökande som inte uppfyller kraven för flyktingstatus, men som ändå får internationellt skydd för att de utsätts för fara om de återvänder till sitt hemland.

Kvoter ska avlasta Syriens hårt belastade grannländer

Socialdemokraterna i Tyskland var emot den här åtgärden.

De gick med på åtstramningen efter att man inom regeringen enats om att de kvotflyktingar som Tyskland är beredd att ta emot - från bland annat Turkiet - huvudsakligen ska vara kvinnor och barn som har anhöriga i Tyskland. Det rapporterar Sveriges Radios korrespondent.

Kvoterna som nu planeras ska avlasta Turkiet, Jordanien och Libanon som är de tre länder som tar emot de flesta flyktingar från Syrien.

Men en förutsättning för det här kvotsystemet är att EU:s yttre gränser säkras. De måste säkras för att hindra att människor på egen hand eller med smugglares hjälp tar sig in i EU, vilket är vanligt i dag.

Det förutsätter också att fler EU-länder tar emot kvotflyktingar.

En koalition med samarbetsvilliga länder

Tyskland har flera månader försökt få med flera EU-länder men inte lyckats, och den tyska regeringen talar allt mer om en koalition med länder som är villiga att samarbeta.

Enligt Sveriges Radio räknar Tyskland med att Österrike, Holland och Sverige deltar i samarbetet.

Den tyska koalitionsregeringen har efter flera veckors interna strider nu enats om det här nya asylpaketet.

Missnöjet gentemot Tysklands förbundskansler Angela Merkel har ökat. Merkel har kritiserats för sin linje i flyktingfrågan under de senaste månaderna.