Hoppa till huvudinnehåll

Välkommen in på UK

Ungdomens kyrkodagar, eller UK, ordnades i år för 48:e gången, och som så ofta förr träffades man på Lärkkulla i Karis. Kring 150 ungdomar deltog i kyrkodagarna vars tema var ”Välkommen in”.

Ungdomens kyrkodagar är en plats där församlingsaktiva ungdomar i Borgå stift kan påverka i kyrkan. Ungdomarna sänder på förhand in initiativ och motioner som behandlas i utskott och diskuteras i plenum. I år beslöt UK blland annat att uppmuntra församlingarna att allt mer börja använda den ekumeniska, och modernare, formen av bönen Fader Vår.

Egen bloggare på plats

UK-bloggen skrev bloggare Laura Serell hur man kunde förbereda sig för att få ett trevlig plenum:

− Kom ihåg att ladda upp med kaffe/te och vatten, godis/karkki/moti/gota/snask och så yllesockor.

Serell skrev också om respekten som måste finnas när man samlas för att diskutera.

− Du kanske tycker si och jag tycker så, men respektera varandra ska vi göra oberoende. Kärlek över församlingsgränserna.

Ungdomens kyrkodagar är Borgå stifts egen ungdomsriksdag

På UK ordnades också annat program: temagrupper, Sing In-tillfällen, nattcafé, andakter och tal. Huvudtalare var Camilla Lif från Sverige som bland annat talade om de olika formerna av kärlek som finns; Storge, Filia, Eros och Agápe. Kallelse var ett annat ämne hon tog upp i sitt tal.

Årets UK-gudstjänst firades i Sankta Katarina kyrka tillsammans med Karis-Pojo svenska församling. Liturg var Claus Terlinden och predikant Mari Puska. För musiken stod kantor Åsa Westerlund och UK-bandet bestående av Sofia Eklund, Olli Liljeström, Christer Romberg och Jesper Eklund.

Ungdomens kyrkodagar är Borgå stifts egen ungdomsriksdag som årligen samlar ombud från församlingarna till debatt om aktuella teman. Ungdomens kyrkodagar stöder också ungdomarnas sociala och andliga mognad.

Gudstjänsten på Arenan

Läs också

Tro

Nyligen publicerat - Tro