Hoppa till huvudinnehåll

Värmlandstjej med crush för country

Erika Jonsson sjunger countrylåtar på värmländska
Erika Jonsson sjunger countrylåtar på värmländska Erika Jonsson sjunger countrylåtar på värmländska Bild: Christer Hägglund erika jonsson

Musikens viktigaste mission är att sprida glädje omkring sig. Det säger Erika Jonsson, skivdebuterande countrytjej från svenska Värmland.

Debutskivan släpptes före jul, men redan innan releasen hade hennes hyllningssång till hembygden gjort supersuccé. Sången om Värmland fick 1 miljon streamingar på bara en månad!

Låten hade Erika Jonsson skrivit som en lite skämtsam hälsning från henne i Stockholm hem till mamma och syster i Värmland. De tyckte den var så bra så Erika övertalades att lägga ut inspelningen på Facebook. Där startade succén.

Sången om Värmland i akustisk version fick också plats som ett bonusspår på debutplattan Country Crush. En skiva med 12 egna låtar på både svenska och engelska. Som Erika Jonsson själv uttrycker saken: svängig countrymusik med inslag av rockabilly.

Började på karaokebaren

Erika Jonssons intresse för country väcktes på karaokebaren hemma i Kil när Erika var 13 år. Första låten på hennes repertoar var Lynn Andersons Rosegarden.

Sen dess kan man tala om passion.

Tillsammans med bandet The Bracelets har Erika Jonsson åkt ut på spelningar, men allt sen kontraktet med Ninetone Records stod det klart att det också skulle bli ett album.

Country Crush släpptes före jul och bokningarna har tagit fart.

Hennes mål är att utöka intresset för countryn i Sverige. Erika Jonsson gillar känslan, glädjen och det äkta som finns i musiken.

Värmland in i hjärtat

Erika Jonsson bor sedan några år tillbaka i Stockholm, men hennes hjärta har stannat kvar hemma i Värmland.

Många av låtarna handlar just om det. Med kärlek och humor skriver hon om den hembygd hon älskar.

Förutom Sången om Värmland hittar vi bland annat Bättre än ungdomsmusik på nya albumet. En låt om hur det hela startade då en gång i Kil.

Vid sidan av det civila jobbet som personlig assistent i Stockholm gör Erika Jonsson så mycket musik hon bara hinner.

Hon spelar, sjunger, lär sig spela både banjo och kontrabas, lägger ut sina alster på sociala medier och hennes gillare blir bara fler och fler.

Och det är antagligen detdär med äktheten. Och missionen att sprida glädje som gör att hennes låtar går hem. Och så det där med att veta var man har sitt hjärta.

Erika Jonsson utmanar också på Danslistan med Bättre än ungdomsmusik.

Danslistan i Radio Vega söndag kl. 14.06 och tisdag kl. 13.03.