Hoppa till huvudinnehåll

Videokonsten ska nå alla

Videokonstverk inom Vibrationer & vridning ­serien på Polishuset i Vasa.
Videokonst på polishusets vägg i Vasa Videokonstverk inom Vibrationer & vridning ­serien på Polishuset i Vasa. Bild: Yle/Anna Ruda Vasa,Österbotten,videokonst

På en av ytterväggarna på polishuset i Vasa snurrar tio videofilmer som handlar om olika mänskliga upplevelser. Tanken med att projicera videokonsten på en fasad är att den ska vara lättillgänglig för dem som rör sig i området.

På väggen kan man bland annat se två män i ett kontor som fäktas med varsitt lysrör i sann Star Wars-anda.

- Det är ganska mycket humor i filmerna. Det mänskliga och kroppsliga är väldigt viktigt, säger Jimmy Pulli, länskonstnär i Vasa.

Verken visas sällan

Videokonstverken finns i statens samlingar och under elva dagar ställer konstverkskommission ut verken på offentliga byggnaders väggar. Enligt Pulli är det sällan man ser videoverken som finns i samlingen.

- Nu finns verken här på väggen för att allmänheten ska få se dem. På det här sättet kan man nästan tvinga folk att se dem.

Jimmy Pulli
Jimmy Pulli, länskonstnär Jimmy Pulli Bild: Yle/Anna Ruda jimmy pulli,Vasa,Österbotten

Pulli som är länskonstnär har varit med i gruppen som har valt ut polishusets vägg som en lämplig plats för utställningen.

- Byggnaden som verken projiceras på ska ha ett tydligt samband med staten. Här syns konsten i det offentliga rummet på en plats där staten också är väldigt synlig.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten