Hoppa till huvudinnehåll

På söndag ska du äta ute – för att få finska ekonomin på fötter

Bistro Sinne i Borgå.
Ut och äta på söndag. Bistro Sinne i Borgå. Bild: Yle / Hanna Othman restauranger,fine dining

Restaurangdagen och Städdagen har fått ett syskon i Malja Suomelle- eller Skål för Finland-dagen. På söndag ska alla lämna det egna köket och gå på restaurang istället.

Det är också ett problem att många restauranger har söndagsstängt.― Lauri Törhönen

Bakom idén hittar vi filmregissören Lauri Törhönen. Själv äter han ofta på restaurang, och vill sprida trenden. Han förverkligar det tillsammans med Yhteismaa som gett oss bland annat Städdagen.

- Nuförtiden så står föräldrarna i köket och barnen pillar på sina smarttelefoner i väntan på söndagsmiddagen. Varför inte gå ut och äta i stället och vara lite social, funderar han.

Lauri Törhönen besöker Morgonöppet 29.1.2016
Lauri Törhönen är pappa till Skål för Finland-idén. Lauri Törhönen besöker Morgonöppet 29.1.2016 Bild: Yle/Helena von Alfthan Lauri Törhönen

Många krögare håller söndagsstängt

Att det blev just söndagen den sista januari är en slump. Många restauranger håller stängt och alla krögare har inte varit lika tända på Törhönens idé att hålla öppet.

- Det kan ju bero på att folk ännu har vit månad den sista dagen i januari och korkar ölen först på måndag då det står februari i kalendern. Men det är också ett problem att många restauranger har söndagsstängt.

Det är därför Törhönen vill starta diskussionen om att äta ute oftare och vilka positiva effekter det kan ha på samhällsekonomin.

- I mitt kvarter finns många restauranger som har söndagsöppet, men de drivs alla av nån som har en etnisk bakgrund, och själv står bakom disken.

Malja Suomelle, Skål för Finland, äger rum på söndag. Klockan 18.00 är det meningen att alla som är på restaurang höjer en skål för Finland.

Läs också