Hoppa till huvudinnehåll

Räsänen kritiserar Rysslands agerande vid gränsen

Päivi Räsänen i Yles Morgon-tv den 30 januari 2016.
Päivi Räsänen i Yles Morgon-tv den 30 januari 2016. Päivi Räsänen,päivi räsänen (kd),Kristdemokraterna i Finland (KD),Ryssland,Gränskontroll och civilt försvar

Den tidigare inrikesministern Päivi Räsänen (KD) säger att Rysslands agerande vid gränsen är exceptionellt och för tankarna till hybridkrigföring.

Räsänen påpekade i Yles Morgon-tv på lördag att Finland och Ryssland har kommit överens om samarbete vid gränsen i en rad olika avtal. Det Ryssland håller på med nu är något vi inte har sett på årtionden, säger hon.

- Vi har avtal där det mycket tydligt och exakt regleras hur man korsar gränsen och hur olagliga gränsövergångar och inresor stoppas ömsesidigt, säger Räsänen.

Statsminister Juha Sipilä träffade sin ryske kollega Dimitrij Medvedev på fredag för att förhandla om den svåra flyktingsituationen vid östgränsen. Förhandlingarna gav ändå inga konkreta resultat.

Päivi Räsänen säger att Finland borde förhandla direkt med den ryska säkerhetspolisen och president Vladimir Putin.

- Den här situationen är mycket exceptionell. Då jag hörde om den, så var min första tanke att om man inleder ett hybridkrig skulle det här kunna vara ett sätt att inleda det på, säger Räsänen.