Hoppa till huvudinnehåll

”Straffar är bingo” – Sport och Tappara bjöd på dramatik igen

Tuomas Vänttinen och Ville Leskinen
arkivbild Tuomas Vänttinen och Ville Leskinen Bild: Lehtikuva leskinen,ishockey,Vasa Sport,Tuomas Vänttinen,Ville-Valtteri Leskinen

För tredje gången den här säsongen fick en match mellan Sport och Tappara avgöras på straffar. Den här gången var det Sport som åkte iväg med extrapoängen efter Teddy Da Costas säkra straffskytte.

Målkalas, straffar och en galen publik. Lördagens möte mellan Sport och Tappara på Kopparön i Vasa hade allt man kan tänka sig. Och till hemmapublikens glädje gick segern till Sport efter straffar.

Precis som i den senaste matchen i Vasa i mitten av december tappade Sport ledningen flera gånger om men skillnaden nu var att man fick med sig extrapoängen.

– Det är synd att vi förlorar en poäng men bra att vi vinner två. Igen tappade vi ledningen i slutskedet och det ska inte få hända men som tur har vi Teddy Da Costa som är bra på straffar, säger Sports Erik Riska till Yle Sporten efter matchen.

Kvittering med 49 sekunder kvar

Trots Tuomas Vänttinens skada i den första perioden spelade Sport ut hela sitt register och ledde med 3–0 efter 20 spelade minuter. Tappara kom ändå tillbaka i mittperioden och hämtade in försprånget.

I den tredje perioden ledde Sport med både 4–3 och 5–4 men Tappara vägrade ge sig och utjämnade i två repriser. Jani Lajunen kvitterade till 5–5 då endast 49 sekunder återstod av matchen och efter en mållös förlängning fick straffar avgöra ännu en gång.

– Vi är inte alls bra i första men sen jobbar vi stenhårt och kommer igen. Straffar är bingo men vi ska inte släppa in fem mål, säger Tapparas försvarare Alexander Bonsaksen till Yle Sporten.

”Riktiga publikmatcher”

Samtliga matcher lagen emellan den här säsongen har slutat i uddamålssegrar och tre gånger har straffar fällt avgörandet.

– Det är riktiga publikmatcher med många mål. Det är också roliga matcher att spela men det är inte roligt då man förlorar, säger Bonsaksen.

– Tappara har ett brett material och många som kan göra mål. De har alltid fem spelare på isen som är bra målgörare och därför är laget svårt att försvara sig mot. Samtidigt är de inte så bra i försvaret och då gör vi mål, säger Riska.

Slutspelschansen finns kvar

Tack vare segern är Sport kvar på tionde och sista slutspelsplats. Då värsta konkurrenterna KooKoo och Ässät båda förlorade har Sport nu två respektive tre poäng ner till de jagande lagen.

– Slutspelsplatsen finns och det gäller bara att ta poäng. Vi ska kriga oss in bland de tio bästa, säger Riska.

Lördagens förlust var den första på fem matcher för Tappara och med tanke på slutspelet ligger laget bra till på en säker fjärde plats. Tappara har elva poäng ner till TPS på sjätte och sista kvartsfinalplats.

– Vi vill kriga för att komma högre upp i tabellen. Vi har spelat bra under den senaste tiden men nu får vi rycka upp oss efter den här förlusten, säger Bonsaksen.

Resultat:

Sport – Tappara 6–5 efter straffar
08.02 1–0 Da Costa
10.36 2–0 Immonen (Leskinen, Bertrand) PP
18.53 3–0 Blomqvist (Koskiranta, Gröndahl)
25.17 3–1 Laine (Ilomäki)
33.00 3–2 Lajunen (Haapala)
37.26 3–3 Haapala (Järvinen, Dixon) PP
48.54 4–3 Kokkala (Newton, Da Costa) PP2
53.02 4–4 Lajunen (Kuusela, Kankaanperä)
53.23 5–4 Tallberg (Kiviranta, Koivisto)
59.11 5–5 Lajunen (Karjalainen, Laine) UM
65.00 6–5 Da Costa avgörande straff

Läs också

Nyligen publicerat - Sport