Hoppa till huvudinnehåll

Europol: Tusentals barn kom och försvann

Flyktingar från Turkiet stiger i land i Pireus i Grekland.
Flyktingar från Turkiet stiger i land i Pireus i Grekland. Bild: EPA/YANNIS KOLESIDIS Grekland,Pireus,Schengenområdet,Schengenavtalet,Schengenländer,flyktingar,asylsökande (process),flyktingpolitik,asylpolitik

Europol slår larm om att cirka 10 000 flyktingbarn som färdats utan vuxet sällskap har försvunnit efter att de anlänt till Europa, skriver The Guardian.

Den europeiska underrättelsetjänsten befarar att många av de minderåriga råkat ut för kriminella nätverk som utnyttjar dem för sex- eller annat slavarbete.

Från olika länder inom EU kommer rapporter om tusentals minderåriga som försvunnit efter registrering. Ingen vet var de befinner sig, vad de gör och i vems sällskap.

Enbart i Italien saknas 5 000 registrerade barn och unga, och för Sveriges del är det fråga om tusen barn och unga.

Asylsökande strömmar ständigt till - kön är flera timmar lång utanför Migrationsverket i Malmö.
Asylsökande strömmar ständigt till - kön är flera timmar lång utanför Migrationsverket i Malmö. Bild: Ingemo Lindroos / Yle flyktingar i sverige

- Det är inte orimligt att tala om tiotusen försvunna barn. Alla utnyttjas nödvändigtvis inte av kriminella ligor, endel kan ha tagits om hand av släktingar. Men vi vet inte var de är, säger Europolchefen Brian Donald i en intervju för The Observer/The Guardian.

Hundratusentals barn kom hit i fjol

Europol uppskattar att omkring 270 000 personer under 18 år tog sig in i på europeiskt territorium i fjol. Alla kom inte utan vuxen ledsagare, många kom med sina familjer.

Enligt Europol är minderåriga från krisområden, särskilt de som inte har väntande släktingar i destinationslandet, mycket sårbara och lätta att locka till sig.

Ett barn tittar ut genom ett fönster.
Ett barn tittar ut genom ett fönster. Bild: EPA flyktingbarn

Särskilt i Ungern och Tyskland har minderåriga bevisligen blivit sexuellt utnyttjade av organiserade människosmugglare. Barnen löper också risk för att sättas i slavarbete.

Europol vill att allmänheten ska hålla ögonen öppna.

- De här barnen göms inte undan i någon enslig skog utan de hålls i samhällen, mitt bland andra människor, särskilt om de utnyttjas sexuellt, säger Donald.