Hoppa till huvudinnehåll

Gömde motor i cykeln – "Känns som att min karriär är över"

Femke van den Driessche.
Femke van den Driessche. Femke van den Driessche. Bild: EPA/PHOTOPRESS.BE/TIM VAN WICHELEN van den driessche,Cykelcross,cykling

Den belgiska cyklisten Femke van den Driessche anklagas för att haft en motor gömd i sin cykel på U23-VM i cykelcross. Till belgiska Sporza säger hon att det hela var ett misstag.

På lördagen kom nyheten om att van den Driessche skulle ha använt en cykel med en motor inuti. Det internationella cykelförbundet, UCI, beslagtog cykeln och hittade elkablar och en motor.

- Det är helt klart att det är frågan om teknologiskt fusk. Det var en motor gömd inne i cykeln, säger UCI:s ordförande Brian Cookson enligt nyhetsbyrån AFP.

Van den Driessche har försökt förklara sig till belgiska Sporza.

- Den cykeln tillhör en vän till mig. Han köpte den av mig efter förra säsongen, den ser exakt likadan ut som den jag använder. Den killen brukar vara med och träna med mig och min bror. Men jag har aldrig vetat om att det funnits en motor på den cykeln. Han har inte sagt det till mig. Det var ett misstag och jag är verkligen i chock. Det känns inte alls bra, säger hon.

Hon säger att hon inte visste hur den cykeln kommit dit eftersom hon är upptagen med annat på en tävlingsdag.

Den belgiska förbundskaptenen Rudy De Bie gick direkt då han fick höra om fusket ut med att samarbetet med van den Driessche är över.

– Nu känns det som att min karriär är över. Men jag hoppas på en andra chans. Jag är inte rädd för alla utredningar som har startats mot mig, säger van den Driessche till Sporza.

Fallet går nu vidare till UCI:s disciplinkommitté. Medier rapporterar om dryga böter och avstängning på allt från sex månader till livstid.