Hoppa till huvudinnehåll

“Hem till oss kommer varken krigsleksaker eller glassiga prinsessor”

Natalie Klötzer, privatperson
Natalie Klötzer accepterar varken plastprinsessor eller leksaksvapen Natalie Klötzer, privatperson Bild: yle/Heidi Grandell-Sonck natalie klötzer

Natalie Klötzer, mamma till två barn på två och fem år, är mycket principfast gällande vilka leksaker och varumärken som får finnas hemma hos familjen. Att “alla andra har” spelar ingen roll.

- Jag tror på att förklara för barnen varför jag inte vill gå med i den allmänna varumärkeshysterin. De kommer nog att förstå, säger Natalie.

Många föräldrar tar till en början avstånd från kommersialismen när det gäller barnen. Materialism är något som hör vuxenvärlden till. Men enligt sociologiprofessor Terhi-Anna Wilska på Jyväskylä universitet, ruckar också de flesta på sina principer när de märker att barnens habegär efter vissa varumärken är stort.

- Och jag tycker nog att om verkligen “alla andra har” något, så borde barnet också få åtminstone något av det märket, säger Wilska.

Alla andra har - spelar ingen roll

Klötzer ser inte “alla andra har” - argumentet som något problem.

- Säkert kommer barnen att ställa sig på barrikaderna en dag och deklarera att de också vill ha, men då får man helt enkelt börja förklara.

Natalie Klötzer menar att hysterin kring Star Wars och andra våldsinspirerade filmer och leksaker kan göra barnen aggressiva. Vad “flickleksaker” anbekommer tycker Klötzer att de ofta kommunicerar snäva könsroller och begränsar barnens kreativitet. Dessutom är hon starkt emot plastleksaker över lag. Hennes son har ärvt hennes miljömedvetenhet och oroar sig ofta för de plastskräp han hittar vid vägkanten hemma i familjens närmiljö.

Men lego är ju plast? Och sägs göra gott för kreativiteten….

- Vi har lego, men bara grundklossar och de är alla köpta på lopptorg. Jag skulle aldrig köpa Ninjago eller Lego friends, med färdiga figurer.

Om dina barn blir utanför då, hur gör du då?

- Jag tror inte att de blir utanför om de själva också tror starkt på våra principer. Och hemma hos andra kan de ju få spela och leka med de där prylarna, om de nu måste.

Vi har en forskare som säger att barnen nog borde få ens något av det som “alla andra har”, varför ger du inte bara efter?

- Jag tror på att vara principfast. Och att om man ger efter så får man barn som till sist bara flyter med och inte riktigt vet vad de själva ska tro på och stå för. Mina barn har det nog bra och ännu klagar de inte, säger Natalie Klötzer.

Hur resonerar du kring barn och varumärken?

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP