Hoppa till huvudinnehåll

Pargasflickor i nationell balettfinal

Under veckoslutet arrangerades Finlands största balettävling för unga amatörer på Alexandersteatern i Helsingfors. Konkurrensen om en plats i finalen var hård. Bland dem som klarade det ända fram fanns en grupp flickor från Musikinstitutet Arkipelag i Pargas.

Den nationella balettävlingen för barn och ungdomar ordnades i år för femte gången. I tävlingen ingår både solodans och gruppkoreografier i olika åldersklasser.

Av 92 anmälda solodansare valde en jury i år på förhand ut 36 solodansare och 18 grupper till finalen. Bland dem fanns en grupp flickor från Pargas, Lotta Lall, Isabelle Vikman, Wilma Sundqvist och Saara Savolainen.

- Det är lite nervöst, men inte så mycket, säger flickorna efter sin sista övning på Alexanderteaterns scen.

Trots en del tidigare tävlingserfarenhet är det är en stor sak för dem att vara med i den nationella balettävlingens final.

Isabelle Vikman och Lotta Lall
Isabelle Vikman och Lotta Lall Isabelle Vikman och Lotta Lall Bild: Yle balettävling

- Vi är den enda gruppen från Åboland, och dessutom från en ganska liten dansskola, så det är nog en stor grej för oss.

Spännande också för koreografen

Också flickornas danslärare Solveig Ekholm, som även har gjort koreografin till tävlingsnumret "Vit", tycker det är spännande. Bara att finnas med bland finalisterna är en seger, säger hon.

Saara Savolainen och Isabelle Vikman

- Jag är säkert mera nervös än flickorna. Här är ju alla stora balettskolor och viktiga människor från balettvärlden på plats, så det är nog väldigt spännande.

Pargasflickorna har övat på sin tävlingsdans i ungefär ett år, men efter att det blev klart att de kommit till finalen har träningarna intensifierats. Inför tävlingen sitter allt som det ska.

- Vi har övat mycket och det kommer nog att gå bra, tror de.

Segern i kategorin grupper i åldern 13-15 gick i år till en grupp från Nationalopernas balettskola.