Hoppa till huvudinnehåll

Revanschsuget Finland vill bryta medaljtorkan – ”Vi kan utmana alla länder”

Tomi Hauska, bandy-VM 2013
Tomi Hauska, bandy-VM 2013 Bild: EPA / All Over Press tomi hauska

Fyra raka mästerskap utan medalj. Finländsk bandy har gått i stå under de senaste åren men i VM som börjar på måndag vill veteranen Sami Laakkonen se laget spela hem en medalj.

Sverige, Ryssland, Kazakstan och Finland. Det är länderna som gör upp om medaljerna i årets VM. Att ett annat lag skulle blanda sig i medaljkampen skulle vara en otrolig skräll.

Finland har fått ge sig i bronsmatcherna mot Kazakstan i de fyra senaste mästerskapen men enligt veteranen Sami Laakkonen ska det bli ändring på det nu.

– Förhoppningen är att ta hem en medalj. Kazakstan är huvudmotståndaren och sedan ska vi försöka utmana också Sverige och Ryssland. Känslan är att vi verkligen kan utmana alla länder.

– Vi är verkligen revanschsugna och ett minimimål är en bronsmedalj men vi ska försöka besegra alla länder, säger han till Yle Sporten.

Sami Laakkonen spelar bandy för Akilles 2014-15
Sami Laakkonen Sami Laakkonen spelar bandy för Akilles 2014-15 Bild: Yle/Eivor Lindholm bandyspelare

Bästa lagen i en grupp

Finland får mäta sina krafter med de övriga medaljkandidaterna redan i gruppspelet då de bästa länderna spelar i en egen grupp. Ett bra upplägg tycker Laakkonen.

– Det är bättre så här. Sen blir det en sämre motståndare i kvartsfinalen. Det känns absolut bäst på det här sättet, säger han.

Varmt VM

Normalt då de spelas VM i Ryssland kablas det ut TV-bilder som visar rejält med kyla och påpälsade spelare. Men den här gången blir det annorlunda. VM spelas nämligen i Uljanovsk där man de senaste dagar har haft plusgrader och en del av matcher kommer att spelas inomhus.

– Det är bra för alla lag att det är varmare väder. Förhoppningsvis blir det inte för varmt för då håller inte naturisen. Vi behöver några minusgrader så blir det bra, säger Laakkonen.

Sverige väntar i första matchen

Hur bra det finländska laget är i årets mästerskap får man veta redan på måndag då Sverige står för motståndet.

– Det blir en tuff match. Sverige försvarar tätt och är vassa i anfallet. Vår taktik måste fungera och vi måste göra mål på våra chanser, säger Laakkonen.

Är Sverige och Ryssland väldigt mycket bättre?

– Det är klart att de är snäppet bättre men det krävs att vi får vårt spel att fungera i gruppspelet. Nästa veckoslut spelas slutspelet och har vi lite tur då kan vi verkligen utmana, säger Laakkonen.

Finland har vunnit VM-guld en gång och det skedde i Sverige mot Sverige år 2004. Guldhjälte då var just Sami Laakkonen som avgjorde i förlängningen.

– Visst skulle det vara roligt att vinna igen och man drömmer ju nog om en final. Först måste vi göra en bra match i semifinalen och så får vi se hur långt det räcker, avslutar Laakkonen.