Hoppa till huvudinnehåll

Västnyländsk forskare: ”IS förbereder den slutliga drabbningen”

torsten och tua sandell hagia sofia i istanbul, turkiet
Torsten och Tua Sandell framför Haiga Sofia i Istanbul. torsten och tua sandell hagia sofia i istanbul, turkiet Bild: Lina Forsblom tua sandell,präster,teologi,Istanbul,utbildare

Terrornätverket IS är en domedagssekt. Det säger Torsten Sandell som har forskat i IS teologi. Sandell är före detta kyrkoherde i Ingå. Numera utbildar han lutherska präster och forskar i religionsvetenskap och kyrkohistoria i Istanbul i Turkiet.

Han säger att terrornätverket IS teologi bygger på gamla hadither. De menar att världen ska ta slut.

- Den här sekten har tagit som sin uppgift att påskynda världens slut, säger Torsten Sandell.

Människovimmel på gågatan Istiklal i Istanbul.
Människor på en gågata i Istanbul. Människovimmel på gågatan Istiklal i Istanbul. Bild: Torsten Sandell västnyland,Istanbul,Turkiet,gågator

Därför gör de sitt bästa för att skapa rubriker genom väldiga våldsdåd. De vill på detta sätt locka till sig västvärldens men också andra arméer, säger han.

- De lockar arméerna till en slutdrabbning som de tror att de ska vinna. Det är helt bisarrt.

Turkar tar kraftigt avstånd

Jag försöker tränga in i de här texterna och förstå vad det riktigt handlar om. Och ju mera jag hittar och kommer fram till, desto mer förbryllad blir jag, säger Sandell.

- Det intressanta är att de människor jag pratar med här i Istanbul om det här tar kraftigt avstånd. De säger att ”det där är åtminstone inte vår religion”. De är förskräckta över sådana här bokstavliga tolkningar av Koranen som går tillbaka till 700-talets hadither, förklarar Sandell.

Ett av IS mål är att skapa kaos i västvärlden, men inte bara där utan i synnerhet i de muslimska länderna. IS utmanar regimerna och människorna här, säger Sandell.

Avfallna muslimer största fienden

I huvudsak är det muslimer som har råkat illa ut för IS verksamhet.

Torsten Sandell har en teori varför IS vill bestraffa muslimer som ändå i grund och botten följer samma religion:

- Den värsta synden enligt Koranen är att avfalla från islam.

Muslimer som antingen i tro eller i handling inte följer reglerna, till exempel att de låter bli att be fem gånger om dagen, kommer i första hand som de IS vill bestraffa.

- Också de som tolkar Koranen på ett otillåtet sätt blir föremål för IS vrede.

Människor som inte har någon religion alls har man ingen respekt för. Dem förstår man överhuvudtaget inte.

- Jag kanske drar kurvorna lite raka, men i stort sätt är det på det här viset, säger Sandell.

Mera oro nu

Nyligen har det hänt fruktansvärda terrordåd i såväl Turkiets största stad Istanbul och i huvudstaden Ankara. Torsten Sandell säger att kriget har kommit närmare under de knappa två år han och hans fru Tua Sandell varit i Turkiet.

- Det finns en större oro här nu än då vi kom hit.

Folk på torget framför moskén i stadsdelen Eyüp i Istanbul
Människor på ett torg i Istanbul. Folk på torget framför moskén i stadsdelen Eyüp i Istanbul Bild: Torsten Sandell västnyland,Istanbul,Turkiet,torg

Han och hans fru är inte rädda men de är på sin vakt.

- Vi undviker ställen där det till exempel förekommer demonstrationer. Det är inte bra att vistas nära sådana ställen.

Forskar också i luthersk historia

Förutom IS teologi forskar Torsten Sandell också i den lutherska kyrkans historia i Turkiet. Det gör han i Elriminstitutet i Istanbul. Där undervisar han också de blivande lutherska prästerna.

Institutet har verkat i staden sedan år 2011.

Demonstration på gågatan Istiklal i Istanbul.
Demonstration i Istanbul. Demonstration på gågatan Istiklal i Istanbul. Bild: Torsten Sandell västnyland,Istanbul,Turkiet,demonstrationer (samhälleliga händelser),gågator

Bakgrunden för de lutherska församlingarna i Istanbul är att den svenska kungen Karl den tolfte blev kvar i det osmanska riket i fem år efter att han förlorade slaget vid Poltava 1709.

- Svenskarna och det Osmanska riket inledde handelsförbindelser och i samband med det grundades en svensk kyrka för de svenskar som bodde där.

De svenska prästerna hade bland annat som sin uppgift att köpa loss slavar från Sverige och Finland. Ofta var det ryssarna som tagit svenska och finländska slavar och sålt dem vidare till osmanerna, säger Sandell.

- Församlingen har funnits i ungefär 300 år och vi går i dess fotspår.

Mellan 1885 och ungefär 2000 var lutherska församlingen i Istanbul i praktiken nedlagd, men den fanns ändå, säger Torsten Sandell.

- Det var i huvudsak finländare som ville aktivera församlingen igen.

Intresset växer hela tiden

Intresset för den lutherska församlingen i Istanbul där Torsten och Tua Sandell är verksamma ökar hela tiden.

- Det kommer människor in för att titta. Det är muslimer som vill höra sig för vad vi berättar och vad vi tror på.

Det kommer en jämn ström av nyfikna människor hit, säger han.

- Folk pratar väldigt gärna om religion. Det är naturligt för turkar att prata om religion.

Torsten Sandell undervisar i Elrim-institutet för en grupp finlandssvenskar.
Torsten Sandell föreläser för en grupp finlandssvenska studerande. Torsten Sandell undervisar i Elrim-institutet för en grupp finlandssvenskar. Bild: Tua Sandell Istanbul,präster,västnyland,utbildare,teologi

Människor i Turkiet är inte så vana att möta kristna som vill prata religion på deras språk. Det gör att vi är lite speciella. Då man blir bekant med någon blir diskussionerna också naturligare och då kanske vi också jämför våra religioner, säger Torsten Sandell.

- Möten av det här slaget är väl kanske vanligast just i kyrkan.

Till skillnad från Finland så förväntar sig människor här att man vill prata om religion. I Finland blir folk lite stela om man pratar religion så där annars bara, säger han.

Pratar turkiska

Torsten Sandell och hans fru Tua har lärt sig turkiska under de knappa två år de vistats i Turkiet.

- Jag är ju inte riktigt ung längre så det har gått lite långsammare. Ganska bra klarar vi oss nog på turkiska, säger han.

Vardagligt prat med bara en person åt gången går riktigt bra. Det blir svårare om det är en grupp människor som pratar samtidigt, säger han.

- Ibland får vi ju höra ord vi inte uppfattar, men det brukar vi vanligtvis nog få förklarat.

I den lutherska församlingen i Istanbul går allting på turkiska.

Torsten Sandell berättar att Bibeln finns i en rätt färsk turkisk översättning.

- Den är 26 år gammal och riktigt bra. Den tidigare versionen var kraftigt föråldrad.

Han säger att han nog känner igen texterna i den turkiska bibeln och att den fungerar riktigt bra också som läromedel.

Bor i Üsküdar

Torsten Sandell och hans fru Tua bor i den asiatiska delen av Istanbul. Stadsdelen heter Üsküdar. I samma stadsdel finns också Elriminstitutet.

- Kyrkan är däremot i Beyoglu som ligger i gamla Konstantinopel, det vill säga i den europeiska delen av staden.

På frågan om han redan kan röra sig i miljonstaden utan att tappa bort sig, svarar han småskrattande:

- Istanbul är en så stor stad att jag tror att det tar ett helt liv att bli bekant med den. Det här är ju inte en miljonstad utan det är flera miljonstäder som vuxit ihop.

Vad är hadith?

Hadith är den berättelse och tradition som utgår från islams profet Muhammeds sätt att leva som förebild. Det handlar också om hans handlingar och ord i olika situationer alltså vad Muhammed har sagt, gjort eller accepterat att någon i hans närhet sagt och gjort. 

Dessa traditioner sägs finnas för att Koranen inte kan täcka varje händelseförlopp eller alla mänskliga handlingar. Hadith är de nedskrivna delarna av den större traditionssamlingen sunnan, som till exempel innehåller allmänt kända men inte nedskrivna förbud och plikter i islam. Största delen av hadithsamlingarna nedtecknades först på 700- och 800-talen. Det skedde alltså långt efter Muhammeds död år 632.

Osmanska riket existerade i omkring 600 år. Det uppstod i Anatolien i slutet av 1200-talet.

Den 29.10 1923 utropade Mustafa Kemal Atatürk Turkiet till republik och benämningen Osmanska riket försvann. Atatürk blev Turkiets första president.

Den alternativa benämningen för Osmanska riket är Ottomanska riket. Som störst omfattade Osmanska riket stora delar av sydöstra Europa, Mellanöstern och arabvärlden samt norra Afrika, Kaukasus och hela Mindre Asien.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland