Hoppa till huvudinnehåll

Esbo stadsstyrelse säger nej till att begränsa dagvården

Barn på Barnabo i Jakobstad.
Esbobarnen ska ha subjektiv rätt till dagvård också i framtiden, tycker stadsstyrelsen. Barn på Barnabo i Jakobstad. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist barn,barnabo,daghem,dagis,dagvård,jakobstad,österbotten

Esbo stadsstyrelse säger nej till att begränsa den subjektiva rätten till dagvård. Stadsfullmäktige tar det slutgiltiga beslutet i frågan om två veckor.

Rösterna föll 8-5, medan två röstade blankt. Åsikterna gick tydligt isär, säger stadsstyrelsens ordförande Markus Torkki.

- Vi försöker alltid förhandla och komma fram till en lösning som en så bred majoritet som möjligt kan ställa sig bakom. Men i den här frågan var det nog mycket svårt, säger han.

Stadsstyrelsen behandlade frågan på ett extrainsatt möte. Det här för att ge stadsfullmäktige mera tid att sätta sig in i frågan, enligt Torkki.

- Om vi hade behandlat frågan först nästa vecka skulle fullmäktige inte ha haft mycket tid till förberedande. Det skulle vara bra om man kunde hitta någon kompromiss men det är nog osannolikt. Det kommer nog att bli en thriller också i fullmäktige, tror Torkki.

Esbo stadsfullmäktige behandlar frågan på sitt möte den 15 februari.

Splittrade åsikter

Utbildningsnämnden i Esbo sade redan för två veckor sedan nej till att begränsa den subjektiva rätten till dagvård. Nämnden Svenska rum är av annan åsikt, och röstade förra veckan för att begränsa rätten till subjektiv dagvård.

Enligt regeringens förslag skulle barn till föräldrar som är arbetslösa eller hemma med ett yngre syskon har rätt till dagvård bara 20 timmar i veckan. Det är hälften av den tiden som andra barn har rätt till. Närmare 2 000 finsk- och svenskspråkiga barn i Esbo skulle mista rätten till dagvård på heltid.

 • Robert Helenius vann över Dereck Chisora i december 2011.

  Helenius möter Chisora: ”Ska bevisa vem som är kung”

  Den 27 maj smäller det igen mellan rivalerna.

  Den 27 maj smäller det igen. Robert Helenius går upp mot Dereck Chisora – drygt fem år efter det omdiskuterade mötet. "Det är en drömmatch att få tysta Chisora en gång för alla."

 • Teija Tiilikainen

  Tiilikainen: Européerna kommer att hålla ihop

  Teija Tiilikainen vill påminna om Romfördragets bakgrund.

  Romfördragets 60-årsjubileum till ära vill Utrikespolitiska institutets chef Teija Tiilikainen påminna om den europeiska gemenskapens historiska bakgrund. Hon ser också optimistiskt på framtiden och litar på att européerna håller ihop också i fortsättningen, trots interna splittringar och utmaningar utifrån.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen