Hoppa till huvudinnehåll

FN: Ingen amnesti för människorättsbrott i Syrien

"Ingen amnesti för brott mot mänskligheten."  FN:s mänskorättskommissionär Zeid Ra'ad al-Hussein varnar för eftergifter i fredssamtal om Syrien
"Ingen amnesti för brott mot mänskligheten." FN:s människorättskommissionär Zeid Ra'ad al-Hussein varnar för eftergifter i fredssamtal om Syrien "Ingen amnesti för brott mot mänskligheten." FN:s mänskorättskommissionär Zeid Ra'ad al-Hussein varnar för eftergifter i fredssamtal om Syrien Bild: EPA/SALVATORE DI NOLFI Ra'ad bin Zeid,Syrien

Det ska inte vara möjligt att bevilja amnesti åt personer som har gjort sig skyldiga till människorättsbrott i Syrien. Det säger FN:s människorättskommissionär, prins Zeid bin Ra'ad al-Hussein med hänvisning till de pågående fredsförhandlingarna om Syrien.

- Vi har en principiell ståndpunkt inom Förenta Nationerna att ingen amnesti bör övervägas för sådana som misstänks för människorättsförbrytelser eller brott mot mänskligheten, säger Zeid.

Han anser det viktigt att förhandlingarna om Syrien leder till ett slut på konflikten.

- Vi hoppas och ber att samtalen som leds av (FN-sändebudet) Staffan de Mistura gör slut på de hemska övergreppen, människorättsbrotten och brotten mot internationell humanitär lag, säger FN:s människorättskommissionär.

Han varnar också förhandlarna för att gå med på eftergifter.

Inga eftergifter

- Det är klart att man överväger amnesti i ett läge där det är möjligt att få slut på konflikten, men vår uppgift är att påminna om att amnesti inte kan tillämpas när det gäller brott mot mänskligheten, säger Zeid bin Ra'ad al-Hussein, som också är prins i det jordanska kungadömet.

Han fördömer belägringen av den rebellkontrollerade staden Madaya där minst 46 människor svalt ihjäl nyligen.

- När man ser på hungersnöden i Madaya och är medveten om att det finns 15 andra belägrade städer, då är detta inte bara en krigsförbrytelse utan ett brott mot mänskligheten om det kan bevisas i rätten, säger människorättskommissionären.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes