Hoppa till huvudinnehåll

Föräldrar om Cygnaeusstängning: “Det känns som en hämnd”

Två kvinnor med en barnvagn framför stenbyggnad.
Yasmine Harkimo-Lagerström och Kajsa Heselius är chockade över det nya skolreformförslaget. Två kvinnor med en barnvagn framför stenbyggnad. Bild: Yle / Catariina Salo helsingfors,Helsingfors

När det nya förslaget till skolreform i södra Helsingfors blev känt i fredags fylldes sociala medier av upprörda röster. Det som upprörde mest var förslaget att stänga Cygnaeus skola.

Den 106-åriga skolans elever skulle flyttas över till Norsens skolenhet eller till den nya skolan som byggs på Busholmen.

Barnen älskar Cygnaeus.

Förslaget väckte anstöt, inte bara hos föräldrar, utan också tidigare elever. Skolan är en hjärtesak för många. Under veckoslutet startades en protestgrupp på Facebook som snabbt samlade över tusen gillningar.

- Det känns som en byskola, säger Yasmine Harkimo-Lagerström som har en åttaårig dotter i Cygnaeus.

Åttaårig flicka lutar sig mot en metallport
Amelie Lagerström tycker att det är tråkigt om skolan stängs. Åttaårig flicka lutar sig mot en metallport Bild: Yle / Catariina Salo amelie lagerström

- Det är bra stämning här, elever och lärare kommer bra överens och vi föräldrar är jättenöjda. Barnen älskar Cygnaeus, säger Kajsa Heselius vars son Joshua går på tvåan.

Otrygga skolvägar

Joshua Heselius sitter med i Cygnaeus elevkår och där är man överens om att man vill ha kvar sin skola. Elevkåren har redan tidigare diskuterat det föregående förslaget om att flytta fem skolors sjätteklassister till Norsen, där blev det ett klart nej från kårens sida.

- Det är jättetråkiga nyheter, säger Joshua på frågan om hur han tagit emot det nya förslaget.

Åttaåring i halvbild framför skolbyggnad.
Joshua Heselius sitter med i skolans elevkår. Åttaåring i halvbild framför skolbyggnad. Bild: Yle / Catariina Salo joshua heselius

Harkimo-Lagerströms ettåriga dotter Adelle är en av de som inte längre skulle få vara kvar i grannskapet när skoltiden närmar sig.
Busholmen blir det nog inte tal om, det är så farlig trafik på vägen dit.

- Det känns olustigt att släppa iväg sex-sjuåringar ensamma ända till Norsen. Busholmen blir det nog inte tal om, det är så farlig trafik på vägen dit.

Veronica Hertzberg (Sfp) har tidigare sagt att om det blir en stängning av Cygnaeus måste kommunikationen till Busholmen ses över. Barnen måste ha en trygg skolväg.

En del av en byggnad
Cygnaeus skola fyllde 100 år 2010. En del av en byggnad Bild: Yle / Catariina Salo cygnaeus

Argument och motargument

Ett argument för det nya förslaget är att Norsen skulle bli en enhetlig och stark skola som lockar behöriga lärare.

- Lärarna på Cygnaeus är behöriga. Det är tävling om att få komma hit, kontrar Heselius.

Det känns som en hämnd för att vi inte ville flytta sexorna till Norsen.

I stora delar av landet är långa skolvägar inget problem. På landsbygden cyklar barnen själva till skolan från första klass.

- Där är inte trafiken lika farlig som i Helsingfors, säger Harkimo-Lagerström.

Både Heselius och Harkimo-Lagerström tycker att det nya förslaget har kommit hastigt, i fredags kunde man ta del av tjänstemännens beredning och på torsdagen ska förslaget presenteras för direktionen.

- Det känns som en hämnd för att vi inte ville flytta sexorna till Norsen, lite som att eftersom ni inte godkände vårt tidigare förslag får ni nu det här, klipper Heselius av.

Det nya förslaget till skolreform i södra Helsingfors

Ett nytt förslag till en revidering av skolnätet i södra Helsingfors har utarbetats av tjänstemännen på Helsingfors stad.

Torsdagen den 4.2.2016 ska utbildningsnämndens svenska sektion besluta att be om utlåtande av skolornas direktioner och daghemsföräldrar i södra området om förslaget.

Så här ser förslaget ut:

Grundskolan Norsen och Kronohagens lågstadieskola ska slås samman till en enhetlig grundskola som verkar i nuvarande skolhus. I Kronohagen går årskurserna 0-4 eller 0-5. I Norsens skolhus på Unionsgatan ska årskurserna 0-9 gå.

Cygnaeus lågstadieskola dras in och fastigheten överlåts för annat bruk.Cygnaeus lågstadieskolas elever fördelas huvudsakligen mellan Grundskolan Norsen och Busholmens skola.

En ny skola för årskurserna 0-6 öppnas på Busholmen. Den svenska linjen ska ha cirka 200 platser, Busholmens skolhus ska ha sammanlagt 740 elevplatser.

Brändö lågstadieskola finns kvar med årskurserna 0-6, men överförs till östra området. Eleverna från Brändö lågstadieskola ska gå högstadiet i Botby grundskola.

Avsikten är att de föreslagna förändringarna genomförs när Busholmsskolan beräknas bli klar år 2019.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen