Hoppa till huvudinnehåll

Parkour och volter - så mycket eller så lite du vill

Raision Jumpparits Freegym-grupp i november 2015.
Gymnaster i olika åldrar har hittat Raision Jumpparits Freegym-timme i Reso. Raision Jumpparits Freegym-grupp i november 2015. Bild: Yle/Marianne Nyman raision jumpparit,gymnastik- och idrottsföreningar,gymnastik

Då Finlands Gymnastikförbund frågade föräldrarna vad de vill få ut av sina barns idrottshobby visade det sig att många önskade sig en verksamhet som inte fanns. Så uppstod Freegym som sedan i höstas finns på flera gymnastikföreningars program.

Att barn som håller på med gymnastik får en ypperlig idrottslig grund är alla överens om. De blir starka och rörliga och lär sig färdigheter som de kan ha nytta av i många andra grenar.

Samtidigt är gymnastiken en gren som kräver mycket träning redan i tidig ålder om man siktar på att bli tävlingsgymnast, det må sen vara inom artistisk, rytmisk eller något annat slag av tävlingsgymnastik.

Många vill lära sig göra volter, stå på händer och svinga på räck, men alla vill inte träna flera gånger i veckan och alla vill inte tävla.

Freegym fyller ett tomrum

Efter att man på Gymnastikförbundet tagit del av de svar 1424 föräldrar gett på frågorna om gymnastiken som hobby satte arbetet igång med att utveckla en klubbverksamhet som svarar på föräldrarnas önskemål.

– Freegym kombinerar gymnastik, styrketräning, volter och parkour. Det viktiga är att få lära sig olika färdigheter och tricks - utan att det finns något tävlingssystem i bakgrunden, berättar Helena Collin från Finlands Gymnastikförbund. Hon ingår i gruppen som utvecklat det nya träningskonceptet.

Även om programmet utvecklats med tanke på en 13-årig pojke som vill lära sig göra volter, passar Freegym för gymnaster i alla åldrar obeorende av idrottsbakgrund.

– Jag har alltid velat känna att jag behärskar min kropp, att kunna stå på händer, göra volter, osv., säger Kristian Ijäs, en av de vuxna deltagarna i Resoföreningen Raision Jumpparits Freegym-grupp.

– Att göra en framåtvolt har varit mitt mål länge, men jag har inte haft någon som kunnat instruera mig. Nu har jag redan landat på fötter några gånger.

Freegym-timmarna kan anpassas för träning både inomhus och utomhus. Huvudsaken är att deltagarna tycker det är roligt att röra på sig och vill lära sig nya saker. För föräldrarna är det viktigaste enligt undersökningen att ledarna är utbildade, kunniga och kommer bra överens med barn och unga.

– För oss som ledare gäller det att se till att alla trivs och har roligt på timmen. Det handlar inte om att tävla, utan om att lära sig nya saker och kunna vara stolt över sig själv då man går hem, säger Veera Lammes, som leder Freegym i föreningen.

Svenskfinland nästa?

Freegymprogrammet har utvecklats inom Finlands Gymnastikförbund av Helena Collin, Jari Mönkkönen, Laura Salo och Ari-Pekka Taivassalo. Efter att ett hundratal ledare utbildats startade Freegym i höstas i 14 pilotföreningar runt om i Finland och verksamheten sprider sig. Till en början erbjuds oftast en veckoträning, men om intresse finns kan det bli fråga om fler träningspass per vecka. Av de finlandssvenska gymnastikföreningarna har åtminstone Grankulla Gymnastikförening startat Freegym-grupper.

Sportmagasinet är med på en Freegym-timme hos Raision Jumpparit i Reso på tisdag 2.2 kl. 21.00 i Yle Fem.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport