Hoppa till huvudinnehåll

Talgoxen är en vanlig syn i Borgå

Talgoxe på en gren
Talgoxe. Talgoxe på en gren Bild: YLE/Rolf Granqvist Fågelmatning,fågelmat

Fåglar har igen räknats på olika håll i landet under veckoslutet. I Borgå observerades 30 olika fågelarter.

Det nationella gårdsplanskrysset arrangerades under veckoslutet. Gårdsplanskrysset går ut på att man räknar fåglar på sin egen gård eller en annan lämplig plats i en timmes tid.

På Borgånejdens fågelförenings område såg man 30 olika fågelarter och totalt 4 307 stycken fåglar.

Talgoxen var den vanligaste fågeln, och den mindre hackspetten den mest ovanliga fågeln.

Duvhökar, bofinkar och grönsiskor

– Jag tog min timme på söndag morgon då solen steg upp, och såg rätt så många arter. Mest dem som man normalt kan iaktta den här årstiden, säger fågelskådare Thomas Hedberg i Borgå.

Hedberg säger att han kom upp till sjutton arter. Bland annat råkade en duvhök flyga förbi.

Dessutom fick han syn på en del övernattande fåglar som flyger från skogen till matningsställe på morgonen, till exempel bofink, grönfink och grönsiska.

– Det är sådana fåglar som man inte varje dag ser och hör på gården, men om man är ute i rätt tid och känner igen lätena kan man iaktta dem också, säger Hedberg.

Thomas Hedberg, ordförande för Borgånejdens fågelförening
Arkivbild av Thomas Hedberg. Thomas Hedberg, ordförande för Borgånejdens fågelförening Bild: YLE/Stefan Paavola borgånejdens fågelförening

Skillnader från år till år

Gårdsplanskrysset arrangerades för elfte gången, och Hedberg har deltagit varje år.

På nationellt plan har man kunnat göra vissa slutsatser om hur många fåglar det finns av en viss art och hur de är utspridda, men Hedberg själv har inte kunnat observera några större förändringar.

– Förstås är det stora skillnader från år till år. En del år ser man inte alls några fåglar av en viss art, medan det finns hur mycket som helst av samma art något annat år.

Som exempel nämner han nötväckan. Ibland finns det väldigt många av dem, medan han de flesta åren inte har kunnat observera några nötväckor alls.

Nötväcka
Nötväcka. Nötväcka Bild: Mikael Kilpi nötväcka

Fågelmaten påverkar besöken

Vad man väljer att mata sina fåglar med kan också påverka vilka arter som hittar till den egna gården.

– Om man bara matar dem med havre får man mycket sparvar, matar man med solrosfrön så kommer mesarna och om man matar med nötter så vill nästa alla fåglar komma.

Hedberg säger att det sist och slutligen ändå inte är någon större skillnad vad man väljer att mata fåglarna med i dagens läge.

– Det finns så många matställen nuförtiden. Fåglarna rör sig nog från ställe till ställe och äter ett brett sortiment.

Nästa veckoslut kommer fågelskådare också att röra sig i Borgå. Då räknar Borgånejdens fågelförening fåglar lokalt – en tradition som hållit på sedan 1970-talet.