Hoppa till huvudinnehåll

Åboförälder - är det okej att rätten till dagvård skärs ner?

pyssel med hamapärlor på daghem
Åbo funderar på att begränsa rätten till heldagsvård på dagis. pyssel med hamapärlor på daghem Bild: Marianne Sundholm småbarnsfostran

Armbrytningen kring den subjektiva rätten till dagvård fortsätter i Åbo.

I december godkände riksdagen en lagändring som möjliggör att kommunerna kan minska på den subjektiva rätten till dagvård från och med augusti i år.

Klart är att någon förändring i rätten till dagvård inte kommer att träda ikraft i år för Åbos del, men hur det ska se ut efter det är ännu oklart.

På tjänstemannanivå anser man att en begränsning av den subjektiva rätten till dagvård skulle ge Åbo stora inbesparingar. Därför förbereder man just nu ett förslag på hur man ska göra med den subjektiva rätten till dagvård i fortsättningen.

Barnen äter lunch.
Kommer Åbo att begränsa rätten till heldagsvård? Barnen äter lunch. Bild: Yle/Kati Enkvist barn äter lunch

Politikerna i Åbos stadsstyrelse har däremot tidigare ställt sig negativt till en begränsning av den subjektiva rätten till dagvård.

Det blev tydligt ifjol då stadsstyrelsen gav ett utlåtande till regeringens lagförslag om att begränsa rätten till dagvård. Då svarade Åbos stadsstyrelse att man inte ansåg att lagändringen var bra.

Som en del av tjänstemannaberedningen vill man nu att föräldrar i Åbo ska svara på en enkät på nätet kring den subjektiva rätten till dagvård. Bland annat vill man veta hur den öppna småbarnsfostran, alltså till exempel klubbar och lekparker, borde utvecklas så att man kunde acceptera dem som ett alternativ till regelrätt dagvård.

Enkäten om vad du som Åboförälder tycker om en begränsning av den subjektiva rätten till dagvård är öppen till den 19 februari.