Hoppa till huvudinnehåll

Experimentella toner tog över Lovisa kyrka

Musiker spelar på banjo med vispel.
Minerva spelade på banjon med bland annat en vispel och en slev. Musiker spelar på banjo med vispel. Bild: Yle / Hanna Othman lovisa kyrka,musik,banjo,Experimentell musik

Lovisaborna kunde på tisdag njuta av experimentell musik. Bland instrumenten fanns en stenhög, en gitarr som spelades med en violinstråke och en banjo som man slog på med en vispel.

Den prisbelönta japanska kompositören Shinji Kanki och hans elever från Taidekoulu Maa bjöd på tisdagen på experimentell musik i Lovisa kyrka.

Kvinnan bakom det hela är kantor Suvi af Hällström som också är elev vid konstskolan.

– Jag har alltid varit intresserad av experimentella projekt. Det är viktigt att ifrågasätta vad konst är.

Kantor Suvi af Hällström.
Suvi af Hällström spelade på tramporgeln. Kantor Suvi af Hällström. Bild: Yle / Hanna Othman Experimentell musik,lovisa kyrka,piano,Tramporgel,kantorer

Suvi af Hällström säger att det varit hennes dröm att testa på alla sorters konst i kyrkan. Nu fanns det en möjlighet att pröva på experimentell musik.

Kompositören Shinji Kanki flyttade till Lovisa i höstas och träffade af Hällström på en kurs i Helsingfors. Hon föreslog en workshop i Östnyland.

Japanska Kanki kom till Finland för trettio år sedan. Lovisa och den vackra kyrkan har redan hunnit fånga hans hjärta trots att han bott där bara i ett halvår.

Kompositören Shinji Kanki.
Shinji Kanki bad eleverna lyssna på varandra medan de improviserar. Kompositören Shinji Kanki. Bild: Yle / Hanna Othman Shinji Kanki,Experimentell musik

– Vi får se hur det låter i kväll, men tanken är att varje musiker ska improvisera. Vi måste lyssna på varandra och försöka existera ihop, säger kompositören innan konserten som bär namnet Sound Event.

De sju studerande som deltog var alla främst konststuderande och de flesta hade ingen som helst musikalisk bakgrund.

Shinji Kanki säger att det är viktigt att konstnärer får testa på olika konstformer, som det är nu vet de oftast inte alls vad andra håller på med.

Musiker spelar på stenar.
Oskari Ruuska gillade stenarnas naturliga ljud. Musiker spelar på stenar. Bild: Yle / Hanna Othman Experimentell musik,oskari ruuska

Deltagarna i workshopen hade fått välja sina instrument själv. Oskari Ruuska valde ett dussin släta, svarta stenar.

– Jag tycker stenarna verkar som ett gott och lugnt instrument. Genom att endera slå dem eller gnida dem emot varandra skapar de ett vackert naturligt ljud.

Suvi af Hällström tycker det ska bli spännande att se hur stenarna, banjon och sleven, orgeln och den viskande rösten ska fungera ihop.

Runt tio personer följde på kvällen med Shinji Kanki och hans elevers musicerande.

Skip Instagram post

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland