Hoppa till huvudinnehåll

Många kör med obesiktigade bilar

Pizzeria Dennis vid Slottsgatan 17 i Åbo
Många kör med obesiktigade bilar i Åboregionen visar polisens granskning. Pizzeria Dennis vid Slottsgatan 17 i Åbo Bild: Yle Nora Engström pizzeria,Åbo

Drygt hundra bilister körde med en obesiktigad bil, då polisen intensivövervakade trafiken i Åboregionen under en vecka.

- Ett ganska stort antal men inte överraskande stort, säger kriminalöverkonstapel Lasse Höysti vid Pargaspolisen. Ofta har människor bara glömt bort att besiktiga bilen men ibland beror det på att människor avsiktligen vill spara pengar.

Om familjen har två bilar händer det ofta att bilen som gubben kör omkring i är besiktigad men bilen som gumman kör omkring i är obesiktigad på grund av glömska.― Kriminalöverkonstapel Lasse Höysti.

Enligt Höysti kan besiktningen ibland glömmas bort om familjen äger två bilar och det kanske är gubben i familjen som sköter om alla bestyr gällande besiktningen.

- Det händer ofta att bilen som gubben kör omkring i är besiktigad men bilen som gumman kör omkring i är obesiktigad på grund av glömska, säger Höysti.

En annan stor orsak till att människor inte besiktigar sina bilar är ekonomiska skäl.

- Man lämnar helt enkelt bilen obesiktigad med flit men det är inget jag rekommenderar att man gör, säger Höysti. För det första är det olagligt och för det andra blir det dyrt om man åker fast.

Dagsböter och trafikförbud

Om man ertappas med att ha en obesiktigad bil blir det dagsböter och i grova förseelser kan bilens registreringsskyltar tas bort.

- Bötessumman beror på bilägarens inkomster och dagsböternas antal som varierar beroende på hur grovt brott det handlar om, säger Höysti. Det har en betydelse om du bara har glömt bort att besiktiga bilen eller om du med flit har valt att lämna den obesiktigad.

I grova fall skruvar polisen bort registreringsskyltarna och skickar dem till besiktningskontoret samtidigt som bilen försätts i körförbud.

- Får du ett körförbud måste du ta dig till ett besiktningskontor och besiktiga bilen innan körförbudet kan upphävas, säger Höysti.

Automatisk trafikövervakning ska underlätta polisens arbete

Polisen har tagit i bruk ett nytt automatiskt trafikövervakningssystem som underlättar övervakningen.

En kamera som är fastmonterad i polisbilarna läser automatiskt av bilarnas registreringsskyltar och meddelar om bilen är stulen, oregistrerad eller obesiktigad.

Polisen har gradvis tagit i bruk det nya trafikövervakningssystemet i landets polisbilar. Bild: Yle bilregister

- Det är ett bra och effektivt system som vi nu har tagit i bruk i Åboregionen i de flesta bilar, säger Höysti. Jag tror att det kommer att effektivera trafikövervakningen för utan systemet skulle vi inte ha ertappat en så här stor mängd bilister som körde omkring med obesiktigade bilar.

Enligt Höysti var man tidigare tvungen att knappra in informationen om registreringsskyltar manuellt eller kontakta centralen som granskade uppgifterna. Nu sköts allt automatiskt samtidigt som bilen rör sig i trafikvimlet.