När Helsingfors stadsmuseum slår upp dörrarna i maj kan man bland annat hyra ett åttiotalsrum med en klassisk overheadprojektor, eller mysa med ett glas vin.
- I aulan kan man sitta och ta det lugnt och till exempel läsa en bok, berättar Anna Finnilä, som bland annat jobbar med barnavdelningen och Tove Vesterbacka som jobbar med marknadsföring.
Stadsmuseet öppnar i helt nya utrymmen i de anrika torgkvareten på Alexandersgatan 16.

I aulan finns också en soffa där man förutom att chilla kan följa med olika tidsepoker: en del av soffan är i art nouveau-stil, en del i funkisstil för att följas av med moderna stilinriktningar.
I aulan kan man sitta och ta det lugnt och till exempel läsa en bok

I anslutning till aulan finns också Kasari, som man kan hyra som mötesrum. I äkta åttiotalsanda kan man projicera föredragningslistan på en overheadprojektor. I utrymmet finns också en commodore 64-dator och trådtelefon.

En av de vackra innergårdarna, Falkmanska gården, öppnas upp för allmänheten. Här kommer att finnas bord och stolar och man kan slå sig ner med morgontidningen eller blicka ut över stadsdirektörens tjänstebostad på andra sidan Alexandersgatan.
I äkta 80-talsanda kan man projicera föredragningslistan på en overheadprojetor.

En nyhet är att det populära Barnens stad nu finns i samma utrymmen som övriga stadsmuseet. Utrymmet är lika stort som tidigare, men man har gjort vissa förbättringar: båten har fått ett roder och det finns betydligt fler varor i Sederholms affär. Dessutom kan barnen göra en meny åt mormor av receptkort från 1970-talet.

Stadsmuseet kommer också att få ett eget café som öppnar redan i februari. På lördagar fövandlas cafét till vinbar.