Hoppa till huvudinnehåll

Ordförande: Åbo djurskyddsförening har inte gjort fel

En katt i en bur.
En katt i en bur. Bild: YLE/Christa Mäkinen hittekatt i bur

Åbo djurskyddsförening avfärdar misstankarna om grov förskingring.

Det var i lördags som Turun Sanomat skrev att polisen kommer att undersöka om föreningen har begått brott. Tidningen har talat med personer som bedömer att tiotusentals euro som har donerats till djurskyddsföreningen under 2014 eventuellt saknas.

- Det har varit turbulenta dagar. Rubriceringen grov förskingring är skrämmande, men vi kan bemöta det här, säger föreningens ordförande Maylis Spiik till Yle Åboland.

Nagubon Spiik är mycket kritisk till hur ärendet presenterades i tidningen och säger att misstankarna är ogrundade.

- Enligt verksamhetsberättelsen för 2014 hade vi 1256 medlemmar som betalade medlemsavgift, det blev drygt 40 000 euro. Enligt bokslutet har vi redovisat för halva den summan. Men reportern tog inte i beaktande att hälften av medlemsavgiften går direkt till vår takorganisation Finlands djurskyddsförening (SEY) - trots att jag förklarade det här, säger Spiik.

SEY upprätthåller ett medlemsregister och publicerar bland annat en medlemstidning.

Åbo djurskyddsförening har också ett penninginsamlingstillstånd där frivilliga kan donera kvitton från pantflaskors returautomater till förmån för djurskyddsarbetet.

- Det lapparna inbringar får vi in på vårt gåvokonto. Pengarna har inte försnillats utan finns registrerade i bokslutet under posten "gåvor från enskilda personer". Man måste också kunna läsa boksluten på rätt sätt, säger Spiik.

"Det är djurskyddet som får lida för det här"

Åbo djurskyddsförening grundades 1871 och fick sitt uppsving under tiden då Anja Eerikäinen var aktiv i föreningen på 1980- och 1990-talet. Under den tiden skrevs flera testamenten till förmån för föreningen, bland annat flera fastigheter. I dag äger föreningen sju lägenheter och två bilgarageaktier. Föreningen har tillgångar på en miljon.

Varför ordnar ni insamlingar då föreningen har pengar?

- När testamentet säger att avkastningen från fastigheten ska användas för djurskyddsarbete har vi valt att högakta detta. Därför har vi behållit bostäderna och hyrt ut dem i stället för att sälja dem och placera vinsten i fonder, säger Spiik.

Turun Vuokra-asunnot Oy har enligt Spiik skött om uthyrningen av lägenheterna i många år. Lägenheterna är utspridda över ett större område - en lägenhet finns i Aura.

Är det styrelsens inre krets som bor i lägenheterna, till väldigt låg hyra som Turun Sanomat påstår?

may-lis spiik
may-lis spiik Bild: YLE/Nina Bergman maylis spiik

- Nej. En lägenhet på Varvsstranden är väldigt svår att få uthyrd eftersom huset inte har någon tvättstuga och det inte ryms en tvättmaskin i badrummet. Denna lägenhet har vi hyrt ut till en kvinna med två hundar som bodde där en kort tid och som är engagerad i djurskyddsföreningen. Jag vet inte ens vilka de övriga hyresgästerna är, det är namn på papper, säger Spiik.

Maylis Spiik har länge jobbat för djurskyddsfrågor och djurens väl. Hon har suttit på ordförandeposten i Åbo djurskyddsförening i 30 år. Styrelsen har också andra långvariga medlemmar.

Hur ser du på att samma personer driver en verksamhet så länge?

- Det är på gott och ont. I och med att vi har varit med länge har vi också fått saker till stånd, som det nya djurhemmet. Men visst funderar jag om det nu är dags att dra sig ur. Men var hittar man någon som har tiden och kan axla det här ansvaret?

Föreningen har i dag tisdag publicerat ett eget pressmeddelande på sin webbplats där man kommenterar anklagelserna i detalj. Nu inväntar djurskyddsföreningen resultatet av polisutredningen.

- Den här typens ärenden är inte första prioritet hos polisen och det kommer att ta länge innan utredningen är klar. Tills vi får klara papper har vi tyvärr en dålig stämpel. Det är djurskyddet som lider av det och ingen annan, säger Spiik.