Hoppa till huvudinnehåll

SFP-politiker: Förslaget att stänga Cygnaeus pedagogiskt bättre

Grundskolan Norsen under renovering sommaren 2015
SFP föreslår att årskurensa 5-9 ska gå i skola i Norsens anrika hus på Unionsgatan. Grundskolan Norsen under renovering sommaren 2015 Bild: Yle/Petter West grundskolan norsen

Ordförande för utbildningsnämndens svenska sektion i Helsingfors Veronica Hertzberg (SFP) tycker att tjänstemännens förslag om att lägga ner Cygnaeus lågstadieskola och grunda en enhetsskola i Norsen är pedagogiskt bättre än SFP:s motförslag.

Utbildningsverket i Helsingfors föreslår att Cygnaeus lågstadieskola ska stänga och att en enhetsskola grundas med skolhus på Unionsgatan och i Kronohagen.

SFP:s fullmäktigegrupp har kommit med ett eget motförslag där Cygnaeus lågstadieskola tillsammans med Norsen och Kronohagen skulle bilda en enhetlig grundskola. Årskurserna 5-9 skulle enligt SFP:s förslag gå i Norsens nuvarande skolhus på Unionsgatan, och årskurserna 0-4 i Kronohagen och Cygnaeus.

Till skillnad från Utbildningsverkets förslag har SFP:s förslag inte beretts av tjänstemännen på staden.

Veronica Hertzberg, ny ordförande för utbildningsnämndens svenska sektion. 30.6 2015.
Veronica Hertzberg (SFP) är ordförande i utbildningsnämdens svenska sektion. Veronica Hertzberg, ny ordförande för utbildningsnämndens svenska sektion. 30.6 2015. Bild: Johanna Minkkinen/Yle veronica hertzberg

Ordförande för utbildningsnämndens svenska sektion är SFP-politikern Veronica Hertzberg. SFP:s nya förslag för skolnätet är baserat på Hertzbergs C-alternativ som diskuterade i höstas.

Vad tycker du om att C-alternativet inte har diskuterats?

- Jag kan egentligen förstå att linjedirektören gick in för att jobba med ett mera utvecklat alternativ.

Det här med enhetsskola på tre adresser – blir det praktiskt?

- Praktiskt blir det kanske inte.

Hertzberg: bra med två starka enheter

Vilka är de största problemen med utbildningsverkets förslag?

- Det som föräldrarna reagerar på är det att Cygnaeus skulle stängas. Det väcker mycket känslor och aggressioner, det är besvärligt om människor känner att de inte kan lita på politikerna.

- Om man ser på förslaget pedagogiskt utan att titta på hus, så tycker jag det är ett bra förslag på det sättet att vi skulle få två starka enheter. En enhetsskola i Norsen och sedan den nya nordiska skolan som skulle kunna ha en intressant dimension.

Vad är det bästa alternativet pedagogiskt sett?

- Om man igen inte talar om hus, utan talar om förändring. Så om man tar mitt C-alternativ med Norsen, Cygnaeus och Kronohagen var du spjälkar upp lågstadiet mellan fyran och femman - så tror jag att det är pedagogiskt bättre med Busholmen och Norsen.

Enhetsskolan skulle kunna ha kvar en del av Cygnaeuspedagogiken. Samtidigt skulle den kunna ta till vara ämneslärarnas kompetens.― Veronica Hertzberg (SFP)

Menar du att utbildningsverkets förslag skulle vara pedagogiskt bättre? Varför det?

- Enhetsskolan skulle vara mer eller mindre under ett och samma tak. Du skulle ha med Kronohagen också, men den skulle vara så pass liten att jag tror den skulle få hjälp av enhetsskolan.

- Enhetsskolan skulle kunna ha kvar en del av Cygnaeuspedagogiken. Samtidigt skulle den kunna ta till vara ämneslärarnas kompetens.

Om du ändå ser fördelar i utbildningsverkets förslag, vilket förslag kommer du att stöda om det blir något slags omröstning mellan det och SFP:s förslag på torsdag?

- Jag tror inte det blir en omröstning mellan de här två, det tror jag inte. De vi vill inom SFP är att få SFP:s förslag med på remissrunda.

Läs mera:

SFP:s alternativ till skolnätsreform: Cygnaeus får bli kvar

SFP:s fullmäktigegrupp i Helsingfors presenterar ett alternativ till skolnätsreformen i södra Helsingfors. Enligt det alternativa förslaget skulle Cygnaeus, Norsen och Kronohagen bilda en enhetlig grundskola.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen