Hoppa till huvudinnehåll

Sjundeå ändrar reglerna: Eleverna får använda mobiltelefonen i skolan

Matematikapplikation på en pekplatta.
Elever kan använda sina egna apparater också i undervisningen. Arkivbild. Matematikapplikation på en pekplatta. Bild: Yle/Malin Valtonen matematik applikation,Pojo, Raseborg

En åttaåring klarar visst av att använda sin mobiltelefon i skolan utan att kränka någons integritet. Barn lär sig. Det är inte sakerna som gör fel utan det avgörande är hur vi förbereder barnen att använda dem, säger Sjundeåpolitikern Peppe Forsblom (SFP).

Eleverna i Sjundeå svenska skola får för närvarande inte använda sina mobiltelefoner under skoldagen. Förbudet gäller både lektionstid och raster.

Endast med tillstånd av läraren har eleverna fått använda sin telefon.

Nya vindar

Men den regeln måste sannolikt slopas. Eleverna kan behöva sina mobilapparater för undervisningen på lektionerna.

Jukka Pietinen är ny bildningschef i Sjundeå
Bildningschefen i Sjundeå Jukka Pietinen. Jukka Pietinen är ny bildningschef i Sjundeå Bild: Privat pietinenjukka

Dessutom har skolorna i princip inte rätt att förbjuda användningen under raster. Det har justitiekanslern slagit fast. "Enligt justitiekanslerns linjedragning har skolorna inte i princip rätt att förbjuda en elev att använda mobila terminalanläggningar till exempel under rasterna." Det konstaterar bildningschefen i Sjundeå Jukka Pietinen till bildningsnämndens svenska och finska sektioner som den här veckan diskuterar användningen av mobiltelefoner i skolan.

Sedan sitter barnen bara och stirrar på sina skärmar under rasterna?

En del föräldrar och personal i skolan har varit rädda för att eleverna slutar röra på sig under rasterna om de får lov att använda sina telefoner.

Andra oroar sig över nätmobbning. Ordningsreglerna ska därför innehålla en mening om vikten att respektera andras integritet.

Peppe Forsblom i Sjundeå
Peppe Forsblom svingar klubban i bildningsnämndens svenska sektion i Sjundeå Peppe Forsblom i Sjundeå Bild: SFP forsblom,Svenska folkpartiet i Finland,Sjundeå

Ordföranden för bildningsnämndens svenska sektion Peppe Forsblom (SFP) tycker det är helt bakvänt att förbjuda mobilerna.

- Jag ser dem inte som något hot eller något farligt. Man kan ju inte förbjuda dem att skriva dagbok på rasterna med motiveringen att vi inte vet vad de skriver. Vi kan inte ha ett sådant övervakningssamhälle.

Forsblom: Eleverna lär sig att ta ansvar

Forsblom tycker det är sunt att ge eleverna ett större ansvar. Han säger också att det är föräldrarnas och skolans uppgift att lära barnen använda sin telefon på ett etiskt sätt och till exempel inte mobba.

Hur lätt tror du det är för en 8-åring att respektera andras integritet?

- Jag tror nog de klarar av det, absolut. Inte är de ju dumma. Vi sätter inte barnen i skolan om vi inte tror att de kan lära sig saker, säger Forsblom och påminner att unga mänskor lär sig mera än äldre.

Sjundeåelever springer maraton på rasterna
Eleverna vid Sjundeå svenska skola rör på sig under rasterna. Sjundeåelever springer maraton på rasterna Bild: Yle/Monica Slotte rastis

Han tycker också det är viktigt att följa lagen och inte skapa egna regler som bryter mot lagen.

- Det blir ju så bakvänt som det kan vara.

"När tågen i tiderna började köra, fanns det läkare som varnade för sinnessjukdom"

Bildningsnämndens svenska och finska sektioner föreslås ändra ordningsreglerna för Sjundeåskolorna så att användningen av mobiler tillåts. Forsblom tror diskussionen blir livlig men god.

Ångloket Lili
Det nya skapar alltid motstånd, säger Forsblom. Många var reserverade också när tågen representerade den nyaste tekniken. Ångloket Lili Bild: Yle/Sune Bergström borgå järnvägsstation

- Alltid finns det människor som upplever nya saker som hot. Ingen ska nu ta åt sig men när tågen i tiderna började köra, fanns det läkare som varnade och sa att man kan bli sinnessjuk om man tar tåget. Tågen gick då 35 kilometer i timmen.

Han förstår misstänksamheten men påminner att ansvaret finns hos användaren.

- Det är inte sakerna som gör fel utan det avgörande är hur vi förbereder barnen att använda dem.