Hoppa till huvudinnehåll

Soldiers of Odin etablerar sig i Åbo

Medlem av den fosterländska organisationen Soldiers of Odin.
Gatupatrullen Soldiers of Odin har sina rötter i Joensuu och är verksam på 23 orter i Finland. Nu inleds verksamhet också i Åbo. Medlem av den fosterländska organisationen Soldiers of Odin. Bild: Minna Aula / Yle gatupatrullering

Den kontroverisiella gatupatrullen Soldiers of Odin etablerar sig i Åbo. Det framgår på Facebook där gruppen har öppnat sidan Soldiers of Odin Turku Support och uppmanar intresserade att delta i verksamheten.

På det offentliga forumet Turun ilmoitustaulu på Facebook skriver patrullens talesperson Simo Suni att Soldiers of Odin ska inleda sin verksamhet i Åbo under våren. Man vill starta verksamheten på allvar då man fått fler medlemmar. Intresserade ombeds ta kontakt via gruppens sida på Facebook.

Soldiers of Odin har väckt starka känslor och kritiserats för att ha en invandringskritisk eller rasistisk agenda. Själv beskriver gruppen sig som ”en fosterländsk organisation som kämpar för ett vitt Finland”.

Gatupatrullen Soldiers of Odin har sina rötter i Joensuu. Många Joensuubor har ändå valt att ta avstånd från gruppen genom att underteckna en adress.

Gruppen säger sig idag vara verksam på 23 orter runtom i landet.

I Åbo finns redan gatupatrullen Street Patrol Turku som också påstår sig patrullera på gatorna för att öka säkerheten.

Soldiers of Odin har öppnat en sida för anhängare i Åbo