Hoppa till huvudinnehåll

Syriska flyktingbarn sydde kläder åt H&M

H&M skylt
H&M skylt Bild: Yle/Madeleine Boström h&m borgå

Syriska flyktingbarn och vuxna flyktingar utan arbetstillstånd har jobbat i turkiska fabriker som syr kläder för modekedjan H&M.

Det svenska klädföretaget H&M uppger själv för en människorättsorganisation att man har upptäckt barnarbetskraft och olaglig arbetskraft hos sina turkiska underleverantörer. Det är det svenska TV-bolaget SVT som lyfter fram en rapport om saken.

Bara få svarade

Människorättsorganisationen Business and Human Rights Resource Center gick ut med en förfrågan om hurdan kontroll modeföretag och varumärken har över sina underleverantörer i Turkiet i fråga om illegal arbetskraft.

Svenska H&M hör till de få som har svarat detaljerat på frågorna.

Fyra fall i fjol

På frågan om H&M har upptäckt syriska flyktingar i de turkiska underleverantörernas personal svarar företaget jakande. H&M uppger att man under år 2015 har uppdagat att syriska flyktingar jobbar i fyra fabriker. Företaget meddelar vidare att man alltid avbryter samarbetet med underleverantörer som sysselsätter flyktingar utan arbetstillstånd.

Om flyktingarna har arbetstillstånd förvissar sig H&M enligt egen utsago om att de har samma jobbförmåner som andra anställda.

H&M meddelar också att inga syriska flyktingar jobbar för företagets underleverantörer just nu.

Medger barnarbete

På en fråga om företaget känner till att underleverantörer skulle anlita barnflyktingar från Syrien, svarar H&M att man uppdagat ett sådant fall. Här uppger sig klädföretaget ha vänt sig till en turkisk medborgarorganisation för att ordna med stöd till barnen och deras familjer.

SVT rapporterar att H&M har avböjt en intervju om rapporten. Företaget meddelar ändå att det inte accepterar barnarbete och omedelbart avbryter samarbetet med underleverantörer om man upptäcker barnarbetskraft. Det ska ha skett också i det här fallet.

Förutom svenska H&M uppger den brittiska modekedjan Next att man har uppdagat barnflyktingar hos underleverantörer i Turkiet.

Får beröm för öppenhet

Organisationen Business and Human Rights Resource Center har sänt sina frågor till 28 företag och varumärken. Bara tio av dem har gett utförliga svar. De övriga har inte svarat alls eller svarat bara i allmänna ordalag.

En representant för organisationen Business and Human Rights Resource Center säger till SVT att H&M förtjänar beröm för sin öppenhet om problemen med barnarbetskraft.