Hoppa till huvudinnehåll

Trump bryter mot alla regler

Donald Trump syns. Donald Trump hörs. Donald Trump har höga opinionssiffror. Även om han bara kom tvåa i den första omgången av primärvalet ska man absolut inte räkna ut honom ännu.

- Hans tal efter den här förlusten var en helt annan Donald Trump. Det var inte alls samma entusiasm och självsäkerhet. Det var mycket mera ödmjukhet inför det stora stöd han ändå fick. Det är nu vi ser om bubblan håller. Klarar han av den här första förlusten så ser inget ut att kunna stoppa honom, säger Andreas Elfving, politisk sekreterare på Sfp och USA-kännare.

Donald Trumps fall har förutspåtts fler gånger redan. Att han förr eller senare kommer att falla över ett av sina uttalanden. Men vanliga regler tycks inte gälla för Donald Trump:

Inga regler gäller för Trump

- När det gäller Donald Trump finns inga regler mera, det är det mest spännande. Han har brutit mot alla regler som man kan göra. Och det säger något om det politiska klimatet i USA. Man är väldigt trött på den rådande situationen. Ekonomin går bra men för medelklassen blir inget bättre. En massa löften har getts av konservativa republikanska politiker men inget har infriats, säger Andreas Elfving.

Alexandra Pasternak-Jackson
Alexandra Pasternak-Jackson Alexandra Pasternak-Jackson Bild: Yle / Mattias Fagerholm alexandra pasternak-jackson

Det politiska klimatet i USA verkar uppskatta politiker som talar klarspråk just nu. Det finns en tydlig trötthet på etablerade politiker och karriärpolitiker. Här framstår Donald Trump trovärdig, även om det är paradoxalt, säger USA-kännare Alexandra Pasternak-Jackson från den amerikanska handelskammaren AmCham:

- För mig är det svårt att säga om han verkligen menar allt han säger. Den Donald Trump som vi har lärt känna genom hans teverserier eller genom hans affärsverksamhet verkar inte alls vara samma människa som vi ser nu i politiken, säger Alexandra Pasternak-Jackson.

Tillbaka till hur det var förr

- Allt han talar om är väldigt nostalgiskt. Hans slogan är "Make America great again". Obama var det nya hoppet. Hos Bill Clinton var det "The new progressive". Bush var "The new conservative". Folk är trötta på att allt ska vara nytt. Det verkar inte ha fungerat. Trumps retorik går ut på att vi blickar tillbaka till en tid när Amerika var en stormakt, när det vita etablissemanget kunde säga och göra vad det ville. Man behövde inte vara så politikst korrekt. Till den republikanska väljarbasen säger han de rätta orden, det är precis sådana tankar som de också har i sina huvuden, säger Alexandra Pasternak-Jackson.

Inslaget av antietablissemang är alltså starkt hos Donald Trump. Och trots att han har gjort bort sig tio gånger så har det bara stärkt honom:

Högerpopulist

- Det är ett fenomen vi ser på många håll, inte minst i Europa. Vi har finländare som är dömda för hets mot folkgrupp som sitter i Europaparlamentet. Vi avfärdar det med en axelryckning. Vi har folk som gjort hitlerhälsning i riksdagen och vi glömmer bort det. Det är väldigt mycket märkligt och skrämmande som händer i världen och en del av det ser vi också i fenomenet Donald Trump, säger Andreas Elfving.

- Kan man säga att han är högerpopulist?

- Absolut, han är en typisk högerpopulist, enligt Andreas Elfving.

Världen håller andan

Om Donald Trump håller hela vägen ut och blir president. Hurdan skulle han vara då? I hela världen följer man presidentvalet och försöker gissa hur USA:s utrikespolitik kan tänkas bli. De tongångar som Donald Trump hållit sig med har inte alltid varit försonliga.

- Nu är vi tillbaka vid det politiska spelet igen. Spelar han ett spel inför medierna eller menar han det han säger? Om man tar honom ordagrant så blir man orolig, säger Alexandra Pasternack-Jackson.

Andreas Elfving ser det annorlunda:

- Jag tror inte att man ska ta det bokstavligt. Han är ändå en rationell affärsman som gör vad som krävs för att vinna.

Håller amerikanerna med?

Men alla de här trumpåsikterna som kommer fram, om utlänningar och muslimer, delar amerikanerna dem?

- Jag tror att man följer en ledare ganska långt. När ledaren säger något så tycker man det plötsligt. Skulle han säga något annat skulle de följa honom även då. Det är ett skrämmande faktum men USA är ett land som präglas av det som Donald Trump säger, säger Andreas Elfving.

- Amerika är inte ett land som tycker om nyanser. Tvärtom det som är snabbast och mest svartvitt. Det som kan återupprätta respekten för Amerika. Man ska inte underskatta fenomenet patriotism i USA. I den ryms mycket mera passion än i Europa, säger Alexandra Pasternak-Jackson.

Kolla också klippen med Andreas Elfving och Alexandra Pasternak-Jackson

Andreas Elfving: "Innerst inne är Trump en rationell aktör.

Alexandra Pasternak-Jackson: "Jag ändrar nog hela tiden."

Läs också

Nyligen publicerat - Debatt