Hoppa till huvudinnehåll

Ulf Johansson i Bodom om elpriserna: Det här är bara början

Ulf Johansson (SFP), fullmäktigeledamot i Esbo.
Arkivbild: Ulf Johansson Ulf Johansson (SFP), fullmäktigeledamot i Esbo. Bild: Yle/Jonas Blomqvist bodom

För tio år sedan var Ulf Johansson kärringen mot strömmen. Då Esbo stad beslöt att sälja stadens affärsverk Esbo elektriska till tyska Eon protesterade han högt. Och till sist lämnade han i protest SFP:s fullmäktigegrupp.

Nyligen meddelade Caruna att bolaget höjer priserna för elöverföringen i början av mars. I Esbo höjs priset med i medeltal drygt 30 procent.

Det skulle vara frestande att säga "vad var det jag sa", men det vill han inte göra. Det räcker att en och annan samlingspartist kommit fram till honom och sagt att affären var ett misstag. Men annars har det inte funnits någon större vilja att diskutera det som hände.

- Det är en skamlig affär, som de flesta bara vill glömma bort, slår Ulf Johansson fast, då jag når honom per telefon där han semestrar i Lanzarote.

Men vad var det då som hände?

För tio år sedan sköttes eldistributionen i Esbo, Grankulla, Kyrkslätt och Joensuu av Esbo elektriska, ett affärsverk som lyckades hålla elpriserna låga och trots det gick med vinst. Bolaget ägdes till drygt 68 procent av staden, medan Fortum ägde 27 procent.

Resten ägdes av olika investerare, bland annat pensionsförsäkringsbolaget Ilmarinen. Staden hade alltså klar aktiemajoritet och makten i bolaget.

Allt var frid och fröjd tills man inom kommunens beslutande organ började prata om att kommunen inte skulle äga några affärsverk. Sådant som elförsörjningen skulle skötas på annat sätt.

Ett smärre krig i SFP

I fullmäktige väckte frågan hetsig debatt, socialdemokraterna motsatte sig unisont en försäljning, medan samlingspartiet förespråkade.

I SFP blev det ett smärre krig, då bland annat Ulf Johansson ansåg att det vore idiotiskt att sälja bort ett affärsverk som gick med vinst, och att samtidigt ge ifrån sig kontrollen över elnätet. Dispyten ledde till att Johansson kom så på kant med fullmäktigegruppen att han lämnade den.

Men affären blev av. Esbo stad sålde en tredjedel av aktierna i Esbo elektriska till tyska energibolaget Eon.

Där stod de med hatten i handen då tyskarna kom.― Ulf Johansson

- Det var kanske inte meningen att ge ifrån sig beslutanderätten i bolaget, men så gick det i alla fall, för Eon lyckades ännu köpa aktier av Ilmarinen, och så fick de aktiemajoriteten i bolaget, säger Johansson, och tillägger att tyskarna gjorde en bra affär.

- Privata företag är säkert bra på att sälja, men när kommunen ska göra affärer så är vi nog lite dåliga på det. Där stod de med hatten i handen när tyskarna kom på besök, säger Johansson och tillägger att det mest ledsamma ändå var att staden sedan spelade bort det mesta av försäljningssumman på aktiebörsen.

Konkurrens skulle göra elen billigare

Ulf Johansson skrattar till i telefonen då han minns vilka motiv användes för att försvara affären.

- Man ville öppna marknaden. Man ville släppa in konkurrenter till inhemska Fortum och på det sättet pressa ner priserna på el. Det lät vackert som i en saga, men så blev det ju inte, säger han.

Eon blev inga långvariga aktörer på den finländska elmarknaden. Det visade sig att Fortum och Eon hade gemensamma intressen - Fortum ägde ett elbolag i Tyskland, som Eon ville ha.

Och Fortum ville ha mera av Esbo elektriska. Så de gjorde en bytesaffär. Eon fick köpa det tyska bolaget och Fortum fick köpa Eons aktier i Esbo el.

Man ville öppna marknaden och på så sätt pressa ner priset på el.― Ulf Johansson

- Efter att Fortum hade tagit över eldistributionen blev elräkningarna högre. Priset höjdes flera år efter köpet två gånger i året. Konsumenterna skulle förstås betala Fortums affärer, konstaterar Johansson torrt och tillägger att elförsörjningen ingalunda blev bättre under den här tiden.

Då Esbo elektriska ägdes av staden brukade man underhålla ellinjerna årligen och bland annat i förebyggande syfte hålla ellinjerna fria från träd, men Fortum hade en annan taktik.

- Fortum gjorde aldrig så. De sade att det blir billigare att komma och reparera skador på ellinjerna då de inträffat, i stället för att syssla med förebyggande service.

Synd om konsumenterna

För två år sedan var det sedan dags igen. Nu ville Fortum bli av med den delen av sin verksamhet som sysslade med eldistribution, det vill säga elnätsbolaget Caruna.

I Riksdagen vållade beslutet livlig polemik, eftersom Caruna då skulle få huvudsakligen utländska ägare.

Men trots många protester av oppositionen godkändes affären, och bland annat dåvarande statsministern Jyrki Katainen (Saml) bedyrade att försäljningen inte skulle leda till högre eldistributionspriser för konsumenterna.

Nu, då Caruna varslar om prisförhöjningar på upp till 30 procent, är polemiken i full gång igen.

Elpriserna kommer att höjas många gånger ännu, och det finns inget vi kan göra åt den saken. Vi får betala bara.― Ulf Johansson

- Det här är bara början. Priset kommer att höjas flera gånger ännu, och det finns inget vi kan göra åt saken. Vi får betala bara, trots att det egentligen är eldistributören som är anställd av oss - konsumenterna. Så fungerar det då man har monopol på elnätet, säger Ulf Johansson och suckar.

Och han uttrycker sin oro över att vi har gett bort kontrollen över en så viktig infrastruktur som elnätet.

Där står vi sedan med våra datorer och kan ingenting göra.― Ulf Johansson

- Eldistributionen borde man hålla i egna händer. I fall av en kris eller internationella konflikter kan man inte utsätta sig för risken att någon helt enkelt stänga av elförsörjningen. Där står vi sedan med våra datorer och kan ingenting göra, säger Ulf Johansson och tillägger att det är märkligt att den aspekten getts så litet värde.

- Men mest är jag bara väldigt ledsen för alla Kyrkslätt-, Grankulla- och Esbobor som får lida för att politikerna i tiden gjorde en stor tabbe.

Läs också (på finska): Yhtiö teki 50 miljoonan euron voitot sähkönsiirrosta Suomessa – verot lähes olemattomat