Hoppa till huvudinnehåll

Åländska chipsfabriken kan vara hotad

Chipstillverkningen på Åland kan vara hotad då Orkla Foods Finland samarbetsförhandlar. Chips Bild: CC BY-SA / http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Evan-Amos chips,errare humanum est,potatis

Orkla Confectionery & Snacks Finland inleder samarbetsförhandlingar och chipsfabriken på Åland kan vara hotad. Det skriver Ålands radio och tv på sina webbsidor.

- Hela produktionen i chipsfabriken i Haraldsby i närheten av Kastelholms slott kan flyttas till en annan anläggning, det är ett av alternativen. Det säger Pasi Flinkman, vd för Orkla Finland om samarbetsförhandlingarna som inleds nästa vecka.

De två övriga alternativen är en omstrukturering i fabriken i Haraldsby eller en flytt av en del av produktionen.

Flinkman vill ändå inte föregå samarbetsförhandlingarna och framhåller att man inte ännu har fattat något beslut i frågan.

Utöver all personal på Åland så berörs också personalen inom försäljning och marknadsföring i Vanda av samarbetsförhandlingarna.

Orkla Finland har ungefär 400 personer anställda varav 103 jobbar på Åland. Maximalt 107 personer som kan drabbas när samarbetsförhandlingarna är avslutade om ungefär sex veckor.

På chipsfabriken tillverkas bland annat Taffel Chips och Oolannin pommes frites.

Kommentarer

Inlagt av

..är redan utländskt. Nu visar det sig hur urbota sniket och dumt det var att sälja ut chipsen till utländskt ägande . Det straffar sig alltid i slutändan. Chipsen måste bli ett åländskt företag i gen för att säkra fortlevnaden.

Inlagt av

Först säljer vi det, sen lägger dom ner skiten, så har vi en massa arbetslösa och aktieägarna skatteplanerar bort vinsterna!

DEN FRIA MARKNADEN ÄR SÅ HÄRLIG!

Inlagt av

Nå det kan ju gå lika bra som med Åbo Senap. Först till Sverige sedan till Polen. Men nu har de tydligen hittat tillbaka igen. Vad som har föranlett återflyttningen vet jag däremot inte. Att jag slutade totalt att köpa Åbo Senap. Jag gick över till Aura. Nu såg jag att Orkla också har en utav mina favoriter i sitt sortiment. Kalles kaviar. Men vad skönt nu behöver jag inte köpa den heller. Kan kanske övergå till Pirkkas om planerna på att flytta chips eller annan produktion till ett billigare land går igenom. Vet inte var den är tillverkad men det spelar ingen roll. Kan jag på mitt sett straffa Orkla så är jag nöjd. Nu kommer ju Orkla att inte märka mitt beslut på något sett. Men om många gör samma kanske det känns. Åbo Senap gick bra för till slut när den kom "hem" Jag har till och med köpt en tub.

Inlagt av

Också ålänningarna får smaka på kortsikitiga utförsäljningsresultat där hemortskänsla senare har nollvärde.

Ur norskt perspektiv är väl en åländsk fabrik ofattbar dvs. som att ha en fabrik i Färöarna - stryks bort omgående.
Trendigt är ju att försäkra sig att man på Chips som på andra bortsålda firmor själv har i företaget för litet resurser och "branschen konsolideras" tillkryddat med uppviglande konsultsnack (med konsulter som får sitt arvode baserat på köpsumman)
Bryggerier i Finland är bra exempel, i sällsynta fall köps de sedan tillbaka av fd. finska ägare som fattat vad de gjort lite senare.

Inlagt av

...om Finland/Åland och har säkert redan en fabrik stående klar i ett land där de kommer undan med billigare arbetskraft. En total bojkott av allt i Orklas sortiment är väl en självklarhet vid en eventuell nerläggning. Men kanske Orkla nu kan snika åt sig mer hjälp, även ekonomisk, från åländska politiker som nu lär kasta pengar efter Orklas ledning i ren desperation. Patetisk att se detta spektakel. Det är inte första, eller sista, gången finska skattebetalare luras av giriga företagare.

Inlagt av

Ålänningarna har kompetens och är företagssamma. Inte står det och faller med Orkla. Öborna kan starta nytt om Haraldsbyfabriken läggs ner. Inte för inte kallas de ju för östersjöjudarna,;-)

Inlagt av

Sedan Estrella (Kraft Food) lade ner sin fabrik I Dagsmark har jag bojkottat allt vad Kraft Food heter och det blir väl samma nu om Taffel chipsen flyttar från Åland och Finland. Om vi är tillräckligt som gör samma sak många märker de nog vad de gjort.

Inlagt av

Pafs,Dahlmans och Plastos VDar avgår. Och sen Chips nedmontering. Det fattas bara att färjbusinessen mistar sitt stöd pga statens dåliga finanser.

Inlagt av

Varför ondgör ni er på Orkla? Vem sålde den fantastiska fabriken till Orkla? Det är bara att starta om i egen regi om den läggs ner för alla tycks ju veta hur man skall driva företag.

Inlagt av

Chips är inte mat, alltså förstör man ett någorlunda bra livsmedel när man tillverkar chips. Potatisodlarna borde satsa på annat än bara potatis.

Inlagt av

Det var säkert det bästa de tidigare ägarna kunde göra, när de sålde fabriken och tjänade miljoner. De gjorde helt rätt, inte skall väl någon driva ett företag för de anställdas skull, hur tänker ni riktigt som kommenterar. Sen skriver ni om giriga företagare, det är väl giriga arbetsgivare och fackföreningar som gjort kostnaderna för höga så företag inte klarar sig i Finland. Tänk på det ni giriga kommentatorer. Det är de anställda och fackföreningar som driver bort företag. Företag kommer nog tillbaks till finland om ni sänker lönerna med 30%.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland

  • Small talk numera en bristvara på landets flyktingförläggningar

    Oron har ökat på landets flyktingförläggningar.

    I takt med att allt fler asylsökande får avslag på sin asylansökan ökar också oron på landets flyktingförläggningar. I en del fall har det redan gått så långt som till att asylsökande som fått negativt besked har begått självmord.

  • Snart klarnar Lilla hankens öde

    Alla alternativ innebär minskning av nuvarande personal.

    Lilla hankens framtid diskuteras flitigt i Åbo. Inför svenska sektionens möte lutar ordförande Barbro Schauman mot att yrkesinstitutet Axxell, trots en del nackdelar, kunde vara det bättre alternativet för Lilla hankens utbildningar.