Hoppa till huvudinnehåll

Amerikansk finlandssvensk - eller tvärtom

Nicolas Dolce
Nicolas Dolce är både finlandssvensk och amerikan Nicolas Dolce Bild: Yle/Maud Stolpe nicolas dolce

23-årige Nicolas Dolce har talat finlandssvenska hela sitt liv i New Jersey i USA.

Nicolas Dolce har en finlandssvensk mamma och en italiensk-amerikansk pappa och är uppvuxen i New Jersey i nordöstra USA.

Hemma har han alltid talat svenska med sin mamma och sina syskon och engelska med sin pappa, som bara kan några ord svenska.

Stolt över att vara finlandssvensk

Ibland kunde det vara jobbigt att upprätthålla svenskan i den helamerikanska miljön, men mest var det något att vara stolt över.

Folk tyckte att det var intressant att de hemma talade ett främmande språk med mamman, men ändå kunde flytande amerikansk engelska.

Någon italienska talar Nicolas Dolce inte, eftersom pappans släkt hade kommit till USA då det var viktigt att integrera sig i det nya samhället.

Inte heller pappan, som är tredje generationens amerikan, talar italienska, medan farfar kan några ord sicilianska.

Ända fram till 1960-talet trodde man ju att det inte var bra för barn att lära sig mer än ett språk.

Nicolas Dolces mamma kom till USA på 1980-talet som au pair och på den vägen blev det.

Samhälle och språk intresserar

Nicolas Dolce har studerat internationella ämnen, vilket betyder historia, politik, ekonomi, språk, lingvistik och teori med fokus på Europa.

Att han har valt den här inriktningen är knappast förvånande med tanke på hans bakgrund.

Förutom flytande svenska och engelska talar han också spanska. Det läser man ofta i amerikanska skolor även om man inte lär sig så mycket av språket.

Själv tror att han hade lättare för spanskan tack vare sin tvåspråkighet och läste det ända till universitetsnivå.

I och med studier i Chile har spanskan också blivit en del av hans identitet.

Ett helt år i Finland

Nicolas Dolce har tillbringat många somrar hos sina morföräldrar i Pargas men sällan sett något av våra vintrar.

Han har länge velat vistas här någon längre tid och lära sig mer om det finländska samhället och hur det fungerar.

Han säger att det på många sätt är stor skillnad mellan det finländska och det amerikanska samhället.

Hos oss har USA under senare år fått ganska dålig press och ibland med fog, säger Nicolas Dolce.

Många unga i USA tror att Finland och Sverige är idealstaterna i världen där allt är perfekt och allt fungerar och att man här har kommit längst i världen.

Själv börjar han nu uppskatta det goda både i USA och Finland i och med att inget samhälle i världen är perfekt.

Sökte vettig sysselsättning i Finland

Nicolas Dolce säger att han ville komma och bo ett år hos sina morföräldrar, men att han ville syssla med något vettigt under den här tiden.

Här tänkte han att hans språkkunskaper kunde komma väl till pass och kunde börja undervisa i engelska eller spanska, vilket han också gjort vid universitetet hemma.

Ett annat alternativ kunde ha varit något teknologiföretag men det kunde ha varit svårt i och med att han inte talar finska.

Nicolas Dolce tog kontakt med Åbo arbis och fick svar redan följande dag och hade turen att få ett moderskapsvikariat i spanska.

Undervisningen är en utmaning

Speciellt i början var det en utmaning att undervisa i arbis där eleverna till största delen är bra mycket äldre än han själv, medan hans tidigare elever varit unga i universitetsålder.

Han pratar bra spanska men påpekar att det ändå inte är hans modersmål, vilket betyder att han inte kan alla ord.

Snabbt lärde han i alla fall känna sina elever och märkte att alla så väldigt gärna faktiskt vill lära sig och uppskattar undervisningen då det inte är tvångskurser.

Han håller kurser på flera olika nivåer och på alla är eleverna väldigt duktiga och motiverade.

Nicolas Dolce säger att det är en utmaning att förbereda lektionerna varje vecka men hittills har det gått bra.

Han säger att det är ganska stora skillnader i den spanska som talas i Europa och i Sydamerika, på samma sätt som svenskan skiljer sig mellan Sverige och Finland och alla dialekter.

Det här var en utmaning speciellt i början i och med att han själv kunde något ord som bara används i Chile medan eleverna lärt sig det på europeisk spanska.

Han var lite rädd för att de inte skulle tro att han kan spanska, men då var det bara att förklara att det handlar om ett mycket internationellt språk, vilket alla förstod.

Det gäller helt enkelt att vara flexibel och känna till att t.ex. ordet tröja är helt olika ord i Spanien, Chile och Mexiko.

Det amerikanska valåret som konversation

Nu i vår kommer Nicolas Dolce att hålla engelsk konversation i Åbo arbis och temat kommer att vara det amerikanska valåret inför presidentvalet i höst.

Det här har hittills varit en väldigt spännande procedur och väldigt annorlunda.

På republikansidan dominerar Donald Trump med att vara en stor rasist och på vänstern hos demokraterna finns Hillary Clinton som är favorit hos etablissemanget.

Nicolas Dolce säger att bland yngre och universitetsstuderande har Bernie Sanders, som säger sig vara en demokratisk socialist, verkat gå hem.

Under konversationskursen är det tänkt att presidentvalet och andra stora frågor i USA ska diskuteras. Det betyder utrikespolitik och USA:s roll i världen.

Han kommer också att gå igenom det amerikanska valsystemet som för oss finländare verkar ganska främmande. T.ex. hur George Bush kunde vinna trots att Al Gore fick fler röster.

Vidare skiljer sig det amerikanska samhället ganska mycket från vårt i och med att där bara finns två partier och att Teaparty inom det republikanska partiet närmast kan jämföras med Sannfinländarna.

Det här betyder för Nicolas Dolces egen del att han nu måste hålla sig ajour med det mesta som händer i amerikansk politik, men det är han annars också intresserad av.

Meningen är i alla fall inte att alla ska bli experter på amerikanskt valsystem och politik, den engelska konversationen är det viktiga.

Kursen Election year in the USA hålls tisdagar och den börjar 16 februari. Till den borde man anmäla sig senast 8 februari.

Framtiden är ännu öppen

Nicolas Dolce säger att han är i samma situation som så många andra unga är i idag. Efter sitt år här i Finland vet han inte riktigt vad han ska börja göra.

Då han reser härifrån efter midsommar hoppas han kunna resa en del runt i Europa och sedan åker han hem till USA.

Kanske kommer han tillbaka och börjar studera här i och med att han har sökt till några magistersprogram.

Alla sina studier har han redan klarat av i USA så för den skull är han inte tvungen att åka dit.

Förutom att han har varit intresserad av språk och samhälle, som han studerat, var han aktiv i den radiostation som fanns vid College of New Jersey.

I de program han gjorde tillsammans med en kompis försökte de förklara olika politiska händelser i världen.

Kanske kunde han tänka sig media i framtiden men vet inte riktigt. Samma sak svarar han på frågan om han kunde tänka sig en framtid i Finland.

Hur som helst vill han hålla dörrarna öppna både för Finland och USA.


Läs också