Hoppa till huvudinnehåll

Bilal vill ha uppdrag - kan fixa vad som helst

Bilal och Maria provitter Bilals tuktuk
Bilal och Maria provitter Bilals tuktuk Bild: Peter Fahllund Malax,flyktingar,flyktingförläggning

För den som bor på en flyktingförläggning och väntar på besked gällande sin asylprocess blir tiden oändligt lång. Hur ska det bli? Får jag stanna här? Kan min familj flytta hit?

- Väntan är det värsta, konstaterar Wisam*, bosatt på flyktingmottagningen i Malax tillsammans med ett trettiotal andra asylsökande från Irak.

I övrigt trivs Wisam bra. Här har man tak över huvudet, mat och värme. Men visst, lite tradigt blir det ju.

- Det är ganska långtråkigt här, det finns inte så mycket att göra och Finland är ett väldigt tyst ställe jämfört med Irak. Men vi spelar spel och tränar på gymet för att fördriva tiden.

I Finland åker man skridskor

Maria Blomberg, ansvarig handledare på Röda Korset, försöker hitta på olika aktiviteter så att de asylsökande på förläggningen ska kunna hålla sig igång medan de väntar.

- Det är a och o. Vi vet väl alla hur viktigt det är för välmåendet att ha någon sorts rutiner i vardagen och någonting vettigt att göra. Vi utgår ofta ifrån de talanger som finns i huset. I vårt gäng är bredden stor: här finns musiker, händiga karlar, en del är intresserade av att laga mat och baka och så vidare.

Flera av männen på förläggningen gillar att röra på sig, och när man nu har chansen att testa på vintersporter har skidning och skridskoåkning stått högt på önskelistan. Förra veckan gav man sig ut i hockeyrinken för första gången

- Det gjorde ont i fötterna och vi for förstås omkull hela tiden, men det var så roligt! tycker Wisam. Jag vill absolut testa igen, ska man bo i Finland måste man ju kunna åka skridsko!

Bilal kan fixa vad som helst

I källaren finns ett pannrum med tillräckligt mycket golvyta för att man ska kunna snickra och tillverka grejer av det som finns till hands. Bilal*, också han från Irak, har tagit chansen att göra någonting kreativt.

- Jag har en massa energi som jag vill ge utlopp för, och då hjälper det att skapa någonting!

Bilals mest storslagna kreation så här långt är en cykeltaxi, eller rickshaw. Men hjälp av några gamla trasiga cyklar och trappräcken har han på bara en vecka fått ihop en funktionerande tuktuk. Så fort snön smälter ska det bli flera åkturer i grannskapet.

Men allra helst skulle Bilal rycka in och hjälpa sådana som behöver en händig kille.

- Jag är frivillig! Jag hjälper gärna till med vad som helst och kan fixa det mesta!

Det här ser Maria Blomberg som en stor utmaning.

- Det finns en massa kunskap här i huset, och frivilliga män som gärna skulle arbeta. Men hur ordna mötet mellan uppdragsgivare och fixare?

*) av säkerhetsskäl skriver vi inte ut de asylsökandes efternamn